NORDISK KULTURHISTORIA. Arkeologer som grävt ut området Skagafjörður på Island tror att de kan ha hittat den mytomspunna vikingakvinnan Gudrid Torbjörnsdottirs gård. Hon var en känd sjöfarare och tros vara den första europeiska kvinna som korsade Atlanten.

Våra nordiska förfäder upptäckte den amerikanska kontinenten. Bild: Pixy (Public Domain).

En gård som kan ha tillhört den kända vikingakvinnan Gudrid Torbjörnsdottir har nyligen grävts fram av arkeologer på Island.

Enligt de isländska ättesagorna var Gudrid Torbjörnsdottir en av vikingatidens stora sjöfarare bredvid legendarerna Erik Röde och Leif Eriksson. Hon förmodas vara den första europeiska kvinna som korsat Atlanten.

— Hon kom från mycket enkla förhållanden, hennes farfar var en frigiven träl. Men ändå lyckas hon göra flera spektakulära resor till den Nya världen och bli en stor handelskvinna, vilket ingav respekt, berättar historikern Bo Eriksson för SVT.

Gården, där Gudrid kan ha bott, hittades av en liten grupp isländska och nordamerikanska forskare som i över tio år försökt kartlägga Skagafjörður – ett område på norra Island där många vikingar levt och som är rikt på kulturhistoria. (Skag = udde, fjörður = fjord.)

Det var av en slump som de upptäckte Gudrids gård intill två kyrkogårdar från 1000-talet.

— Det kom som en överraskning att hitta okända, begravda vikingabyggnader. De flesta är ju fullt synliga, en bondgård som står kvar i ruiner. Men här har så många jordlager avsatts på låglandet att man inte ser någonting förutom fält, sa arkeologen Douglas Bolender till SVT.

Se en brittisk dokumentär om Vikingatidens stora äventyrare →


  • Publicerad:
    2021-03-11 10:00