HISTORIA En ny studie från Azorernas universitet tyder på att vikingarna för först att landstiga på ögruppen.

Den portugisiska ekologen Pedro Raposeiro och hans forskarlag från Azorernas universitet har gjort en upptäckt som kan förändra vår syn på historien.

Vi vet sedan tidigare att vikingarna var de första européerna att ta sig till Amerika, men enligt den nya studien var vikingarna även de första människorna att landstiga på den atlantiska ögruppen Azorerna, flera hundra år innan portugiserna.

— Våra rekonstruktioner utgör entydiga bevis för de för-portugisiska bosättningarna på Azorerna, berättar Raposeiro om studien.

Spår av djurhållning

Det man har gjort är att undersöka sediment från sjöbottnar runtom på öarna. Forskarna kunde konstatera att det innehöll spår av avföring från kor och får. Proverna innehöll också en låg mängd pollen från inhemska trädsorter och hade ovanligt höga halter av träkol.

Det som var mest förvånande var att spåren daterades till någonstans mellan 700- och 850-talet. Proverna visar på att vikingar har anlänt och bränt ner skogsområden för att skapa betesmark åt sina boskap.

Resultaten tyder på att nordmännen högst troligt var de tidigaste nybyggarna på öarna”, kommenterar Raposeiro.

Landstigningen måste alltså ha skett omkring 700-550 år innan portugiserna hittade öarna. Det äldsta arkeologiska fyndet som har hittats på Azorerna har daterats till 1427.

Vikingamöss hittade på Madeira

Den amerikanska forskaren Jeremy Searle från Cornell University gläds åt de nya upptäckterna. Han har tidigare föreslagit samma teori, då han forskat om möss på öarna.

Forskaren har visat att möss från olika delar av Europa har olika genetiska sammansättningar, och att man med hjälp av detta kan spåra varifrån mössen kommer ifrån.

Smådjuren agerar ofta fripassagerare när skepp drar ut till havs, och Searles teori är att mössen följde med vikingarna från Norden ut på Atlanten.

Amerikanen har undersökt möss på både Azorerna och ön Madeira. Han konstaterade att de delade släktband med andra möss på Irland, Island, Grönland, och i synnerhet Norge. Det vill säga andra områden dit vikingarna seglade eller hade sitt ursprung.

Dessutom kunde han konstatera att få av öarnas möss delade släktband med de som undersökts i Portugal.