HISTORIA Arkeologer i Polen har med hjälp av satellitteknik hittat en mystisk gravhög som man tror tillhör vikingakungen Harald Blåtand.

Arkeologer och forskare har nyligen hittat en mystisk gravhög i norra Polen. Med hjälp av satellitbilder och sensorer upptäckte man ojämnheter i marken intill byn Wiejkowo i närheten av Östersjön.

Forskarna tror nu att graven kan tillhöra den mytomspunna vikingakungen Harald Blåtand Gormsson, som var kung över Danmark och Norge under mitten av 900-talet.

Kungen är bland annat känd för att ha byggt flera fästningar och borgar runt om i Danmark och norra Europa, samt för att ha kristnat Danmark. Kungen har också gett upphov till namnet på den trådlösa Bluetooth-teknologin.

Omkring år 986 ledde Blåtands son, Sven Tveskägg, som också var hedning, en framgångsrik revolution mot sin fars styre. Man tror att Blåtand mördades samma år vid vikingafästet Jomsborg, i närheten av den nu upptäckta gravplatsen.

Fynden

Efter att ha grävt ut gravplatsen hittade arkeologerna ett skelett tillsammans med hundratals silvermynt, smycken som halsband, broscher, ringar och en torshammare.

Arkeologer har tidigare hittat spår av vikingarna i norra Polen. I närheten av gravhögen hittades Harald Blåtands guldplatta och 2018 hittades ett stort antal fynd av smycken och mynt på den tyska ön Rügen.