KULTUR. Laura Ingalls Wilder skrev böckerna om Lilla huset på prärien. En avdelning inom den amerikanska biblioteksorganisationen har nu enhälligt röstat för att barnbokspriset Laura Ingalls Wilders medalj istället ska heta Priset för barnlitteraturens arv. Skälet är att författarinnan numera bedöms var rasist.

Bilden är från en judisk tv-serieproduktion av Lilla huset på prärien.

Det är inte bara Astrid Lindgren bedöms numera ha varit rasist utan numera har även den amerikanska författarinnan Laura Ingalls Wilder som levde mellan 1867 och 1957 hamnat på listan över författare som anklagas för rasism. Ingalls Wilder är mest känd för sina åtta böcker om Lilla huset på prärien som länge varit populär. Böckerna som publicerades mellan 1932 och 1943 handlar om nybyggarlivet i den amerikanska västern.

Wilder fick sitt första litterära pris 1954 och hennes stora popularitet och framgångar ledde till att barnbokspriset Laura Ingalls Wilder medalj instiftades. Priset får dock inte längre heta det eftersom Ingalls Wilders syn på främmande raser anses vara kränkande mot afrikaner och indianer. En avdelning inom den Amerikanska biblioteksorganisationen, Organisationen för bibliotekstjänster för barn (ALSC) har enhälligt röstat för att byta namn på det till Priset för barnlitteraturens arv.

ALSC påstår att Wilders böcker innehåller ”uttryck för stereotypa attityder som inte överensstämmer med ALSC:s värdegrund” och att hennes verk fortsätter att ges ut och blir lästa men att hennes ”arv är komplext” och ”inte omfamnas av alla ”.

Ingalls biografiförfattare Pamela Smith Hill säger att romanerna är fulla av fraser som är oacceptabla idag. Redan under Ingall Wilders livstid ändrades en rad i en av böckerna då hon bland annat hade skrivit att ”i Kansas fanns det inte några människor, bara indianer”. Nu står det ”inga nybyggare, bara indianer”.

Källa:
Laura Ingalls Wilder’s name removed from book award over racism concerns


  • Publicerad:
    2018-06-28 11:10