INRIKES. Idag hölls en presskonferens om dubbelmordet i Linköping år 2004, i samband med att åtal väcks mot Daniel Nyqvist.

37-årige Daniel Nyqvist. Foto: Polisens förundersökning

Under förmiddagen hölls en presskonferens där kammaråklagare Britt-Louise Viklund tillsammans med polisen gick igenom dubbelmordet i Linköping år 2004. Den misstänkte mördaren, 37-årige Daniel Nyqvist, har erkänt morden och i förhör berättat om sina minnen av dagen då han tog livet av Mohammad Ammouri och Anna-Lena Svensson.

Det hela har enligt Nyqvist föregåtts av en tid av psykiska problem då han bland annat fått upp bilder för sitt inre, som på något sätt tolkats som att han var tvungen att begå två mord. På morddagen vaknade den då 21-årige Daniel Nyqvist på morgonen med övertygelsen att detta var dagen det hela måste ske.

Efter att föräldrarna åkt till sina respektive arbeten åkte han med buss in till stadskärnan med en kniv. Väl i staden gick han längs med Drottninggatan och letade efter lämpliga offer som inte skulle kunna bjuda något motstånd.

— Första angreppet var mot pojken, han var lämpligt offer som inte gjorde motstånd. När han tittade upp fanns Anna-Lena i närheten och han angrep henne, berättade Viklund enligt SVT.

Därefter gick Nyqvist in på McDonalds och tvättade händerna för att sedan ta bussen hem. Efter att ha begått det brutala dubbelmordet ska han enligt vad han berättat i förhör ha mått bättre.

Gäckat polisen i 16 år
Daniel Nyqvist har osannolikt nog lyckats hålla sig undan polisen i 16 år, trots att han lämnat efter sig DNA-spår på brottsplatsen. Fem år efter morden flyttade han till en lägenhet i centrala Linköping, bara någon kilometer från Drottninggatan.

Jakten på 37-åringen har varit en omfattande affär. Bland annat har tusentals män från närområdet topsats, dock utan framgång då Nyqvist inte var en av dem.

Det var först efter att en ny lag, som ger polisen rätt att söka i databaser för släktforskning, trädde i kraft förra året som man lyckades identifiera två bröder i Linköping.

När man jämförde DNA från Daniel Nyqvist med det man funnit på brottsplatsen erkände han enligt polisen morden direkt, och en 16 år lång jakt var därmed slut.


  • Publicerad:
    2020-09-02 14:31