EKONOMI Efter att matpriserna tidigare rusat sänker nu flera kedjor sina priser. Finansminister Elisabeth Svantesson ser positivt på utvecklingen.

Sverige har upplevt en kraftig ökning av livsmedelspriserna. Detta har satt tryck på hushållen och orsakat kritik mot de stora butikskedjorna. Förra veckan annonserade Lidl att de skulle sänka priserna på över 100 varor. Nu har också Ica och Coop bestämt sig för att gå in i kampen mot höga priser.

Ica har beslutat att sänka priserna på över 300 varor med mellan 5 och 25 procent. Detta gäller dock endast priserna som butikerna betalar. Det är upp till de enskilda handlarna att bestämma vad varorna ska kosta för kunderna.

Coop sänker priset på frukt och grönsaker med 12 procent, men detta gäller endast medlemmar. Enligt Coops vd, Marie Nygren, är det olyckligt att allt färre prioriterar frukt och grönt för hälsan. Därför sänker de nu priset för sina medlemmar.

Coops nya priser kommer att gälla från den 30 mars till slutet av april, medan Icas nya priser börjar gälla den 11 april och ska fortsätta i minst två månader framöver. Enligt Icas vd, Eric Lundberg, omfattas både deras egna varor och varor från andra leverantörer av de nya priserna.

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har tidigare uttryckt sin oro över de höga livsmedelspriserna och kallade på matjättarna att agera. Hon välkomnar nu Icas och Coops beslut att sänka priserna och kallar det ett ”välkommet besked för alla som kämpar med att få sin ekonomi att gå ihop”.