MEDIA. Dalarnas Tidningar och P4 Dalarna har nu uppmärksammat Motståndsrörelsens kommande demonstration den första maj i Borlänge.

Både Dalarnas Tidningar och P4 Dalarna har nu skrivit om Nordiska motståndsrörelsens planer på att demonstrera den första maj i Borlänge.

— Det här är en provokation på arbetarrörelsens hedersdag, säger nykommunisten Leif Lindström (V) till DT.

Socialdemokraterna oroas nu också över att de kan tvingas ändra sina egna planer då de till skillnad från Motståndsrörelsen ännu inte ansökt om tillstånd att demonstrera i staden, vilket borde innebära att Socialdemokraterna får hålla till på en annan plats än det centrala Sveatorget som Motståndsrörelsen sökt tillstånd för att stå på.

— Frågan är vad som händer nu, om vi måste ändra våra planer, säger en nedslagen Kenneth Persson (S) till DT och fortsätter sedan:

— De har rätt att demonstrera. Men någon debatt från vår sida är utesluten. Det här är inte en demokratisk organisation.

När P4 frågar polisen i Dalarna om hur de kommer att behandla Motståndsrörelsens ansökan står polisen upp för åsikts- och mötesfriheten och konstaterar att det inte går att neka politiska organisationer som statsmedia ogillar tillstånd att demonstrera.

— Alltså rätten att demonstrera är ju en grundlagsskyddad rättighet i Sverige oavsett vem som söker och det ska mycket till… Jag vet inte att polisen har sagt nej till någon sådan förfrågan, säger Stefan Dangardt som är informationsansvarig för polisen i Dalarna.

På frågan om polisen kan garantera säkerheten i Borlänge på första maj säger Dangardt att det är svårt att garantera saker men att polisen utgår från att de kan klara sin uppgift.

Källor:
Nazister vill demonstrera 1 maj i Borlänge i sju timmar
Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Borlänge första maj


  • Publicerad:
    2016-01-09 11:00