DALARNA. Istället för att arrangera sin traditionsenliga filmkväll meddelar nu Vänsterpartiet i Hedemora att de inte ska fira första maj lokalt utan istället åker till Borlänge för att motdemonstrera mot Nordiska motståndsrörelsen.

Socialdemokrater, kommunister och andra vänsteranhängare har som tradition att demonstrera mot vad de menar är samhällets orättvisor på första maj. Detta trots att Socialdemokraterna under större delen av 1900-talet hade regeringsmakten i Sverige och således även ansvaret för många av de sociala problemen i samhället.

Den första maj i år kommer dock Nordiska motståndsrörelsen att arrangera Sveriges enda svenskvänliga första maj-demonstration i Borlänge, vilket retar vänstern i Sverige som trots att de själva inte respekterar några traditioner menar att de är de enda som ska få demonstrera på första maj då det är deras tradition.

Vänsterpartiet i Hedemora har nu gått ut med att de tycker att det är viktigare att åka till Borlänge och försöka störa Nordiska motståndsrörelsens demonstration än att bedriva någon egen politisk verksamhet. Därför ställer lokalavdelningen i Hedemora in den filmkväll som de brukar anordna varje första maj och hoppas nu att deras medlemmar istället åker till Borlänge på första maj. I ett pressmeddelande skriver Vänsterpartiet i Hedemora följande:

Med anledning av att den nationalsocialistiska [språkfel åtgärdat, red.anm.] organisationen Nordiska motståndsrörelsen [stavfel från kommunisterna rättat, red.anm.] planerar att befinna sig i Borlänge på första maj har nykommunistiska [förtydligande epitet inlagt, red.anm.] Vänsterpartiet Hedemoras styrelse idag (måndag) beslutat ställa in den planerade filmvisningen och istället uppmana alla medlemmar att stötta våra partikamrater i Borlänge.

Då det även planeras andra aktiviteter av andra organisationer kommer vi besluta om Vänsterpartiet Hedemora kommer uppmana medlemmar att delta i dessa närmare den första maj när alla detaljer är klara.

Till Dalarnas Tidningar förklarar Kenneth Andersson (), ordförande för Vänsterpartiet i Hedemora, att han är emot den grundlagsskyddade demonstrationsfriheten.

— Det är en viktig markering och ett ställningstagande mot nazisterna, som vill demonstrera i Borlänge. Vi kan inte sitta stilla när nazisterna är ute på våra gator. Vi måste säga ifrån. Det är flera i styrelsen som har fått flygblad från nazister i sina postlådor nu under påsk, säger Andersson och fortsätter sedan:

— Det är märkligt om nazisterna skulle få tillstånd för att demonstrera. Och om de inte får det så kommer de säkert att dyka upp ändå. Men man kan inte stanna hemma för att man är rädd för nazisterna.

Den första april, nu på fredag, kommer Borlängepolisen att lämna besked om vilka platser och tider som demonstrationer och motdemonstrationer ska få hållas på. Nordiska motståndsrörelsen har tidigare JO-anmält Dalapolisen då ansökningar om demonstrationstillstånd ska behandlas snabbt men i det här fallet har förhalats av polisen i Dalarna.

Källa:
Vänsterpartiet i Hedemora ställer in 1 maj-aktivitet – markerar mot nazister


  • Publicerad:
    2016-03-30 18:40