Förra året valdes Sepehr Gharanfoli, en ung invandrarman, till Lucia i sin skola. Jag var nog inte ensam om att se detta som en provokation. För det är vad allt sådant här handlar om. Att provocera och urholka det man uppfattar som ”typiskt svenskt”. För Gud förbjude att det skulle finnas något sånt kvar i vårt multikulturella land!Sveriges televisions Luciafirande som sändes i morse innehöll bland annat ett gäng mörka rappare och, inte helt oväntat, en ännu mörkare Lucia.

svart lucia

I år blev det en ny rond i anti-svensk-matchen. Den här gången var det pepparkaksgubbarnas tur att synas i sömmarna av de politiskt korrekta. Man frågade sig om det verkligen är okej att klä sig i bruna kläder och sjunga om ”pepparkakeland” och ”korinter till ögon” i en tid då många ”nysvenskar” ser ut att komma direkt från en pepparkaksburk? En rektor i Laxå bestämde sig för att förbjuda sina elever att klä sig i pepparkaksdräkter under skolans luciafirande. Men det var inte bara pepparkakorna som ifrågasattes. På en förskola i Torsås tog Koranen plats i julklubban.

Jag hade inte blivit förvånad om vi inom en snar framtid helt får sluta fira jul i skolan. Målet är att systematiskt avveckla allt det som ses som ett arv från det förr homogena Norden. Kanske kommer de traditionerna istället att ersättas av Ramadan och Chanukka. Våra ’kristna’ traditioner är unika för Norden. Gamla hedniska riter och sägner har satt sin starka prägel på hur vi nordbor firar julblot och midvinter.

De blonda flickorna kan mycket väl vara ett minne blott om vansinnet tillåts fortgå. För hur provocerande kan inte det tänkas vara? Att skönheten, ljusbringaren och Lucia gestaltas av en nordisk kvinna/flicka. Ikväll ska mina barn lussa här hemma och kanske gå och knacka på hos våra äldre granntanter. Jag tror bestämt att de kommer att sjunga ”tre gubbar, tre gubbar från pepparkakeland”.

En trevlig Lucia och en riktigt vit jul önskar jag er!


  • Publicerad:
    2012-12-13 15:36