MODERATERNA Efter en uppläxning på Twitter av systrarna Söderberg i First Aid Kit tar Moderaterna bort duons musik från partiets propagandainlägg på Instagram, och förnekar att något fel begåtts.

Klara och Johanna Söderberg i folkpopduon First Aid Kit gick i onsdags på Twitter till attack mot partiet Moderaterna.

I inlägget kan man läsa:

”Fråga gärna innan ni använder vår musik i era kanaler. Vi hade sagt nej. Vi tar kraftigt avstånd från er. Vi tror på ett inkluderande samhälle, och anser att er politik bidrar till motsatsen.”

Bakgrunden är att partiledaren Ulf Kristersson i ett inlägg på Instagram lät duons version av den kända låten On the road again ackompanjera filmsekvenser från Elisabeth Svantessons, ekonomiskpolitisk talesperson för Moderaterna, Sverigeturné i höstas.

Instagrams bestämmelser för upphovsrätt är inte kända för att vara helt koncisa.

Enligt ett lösryckt citat är det ”vanligtvis en bra idé att få skriftligt tillstånd från verkets upphovsman innan du publicerar innehållet på Instagram.

Branschorganisationen Musikförläggarna uttrycker sig tydligare i en broschyr riktad till just politiska partier:

”Självklart ska du fråga om lov innan du drar nytta av någon annans arbete. Det kan ju hända att musikskaparen inte vill förknippas med vissa politiska åsikter. Vilket du i så fall måste respektera.”

I broschyren ges även mer specifika råd om hur det politiska parti, som vill använda musik, ska gå tillväga och vilka man behöver kontakta.

”Frågar om lov gör du enklast genom att kontakta det musikförlag som förvaltar rättigheterna till den musik och text du vill använda. Är musiken inte förlagd är det musikskaparen själv som ger tillstånd. Är det en specifik inspelning du vill använda dig av behöver du även ett tillstånd från de som innehar rättigheterna till inspelningen.”

Systrarna Söderbergs Twitterinlägg tycktes ha haft avsedd effekt, ty under onsdagskvällen försvann First Aid Kits musik från Moderaternas Instagraminlägg.

I ett mejl till Göteborgsposten (GP) förklarade sedan Niklas Gillström, presschef för Moderaterna, att partiet inte gjort något fel i sitt användande av First Aid Kits musik – och att man endast har goda avsikter:

”Vi har varit i kontakt med Sony Music och de bekräftar för oss att vi inte har gjort något fel genom att använda den musik som gjorts tillgänglig på Instagram. Ulf gillar att lyfta svenska artister men vi kommer såklart att respektera First Aid Kits vilja och ta bort musiken i inlägget.”