UTRIKES. Magnus Söderman, som de senaste åren varit aktiv inom Svenskarnas parti och idag är med och driver Motgift, har svartlistats av Ryssland.

Finska Yle har publicerat en lista över politiker och andra offentliga personer som svartlistats av Ryssland, vilket betyder att de inte får resa in i Ryssland.

Med på listan finns åtta svenska medborgare, bland andra de två moderaterna Lena Adelsohn Liljeroth och Anna Maria Corazza Bildt (Carl Bildts fru som är av blandad svensk-italiensk härkomst). De flesta namnen på listan är dock politiker från andra europeiska länder, inklusive judar och sionister som Daniel Cohn-Bendit och Bernard Henry Levy.

Ett namn som sticker ut på listan är Magnus Söderman, som varit aktiv inom Svenskarnas parti de senaste åren och driver Motgift som var med och lanserade de pro-ukrainska ”Svenska Ukrainafrivilliga” – ett projekt som ledde vidare till att flera svenskar gick i strid mot de pro-ryska separatisterna i Ukraina. Söderman kopplas felaktigt av Ryssland till Svenska motståndsrörelsen – det står att han är aktivist i ”Schwedische Widerstandsbewegung” – trots att det var många år sedan han var aktiv i organisationen och Motståndsrörelsen inte delat hans ställningstaganden i Ukrainafrågan.

Även Daniel Carlsen, partiledare för Danskarnas parti, står med på listan och både han och representanter från Svenskarnas parti hade uppenbarligen problem att ta sig till den nationalistiska och konservativa konferensen som arrangerades i S:t Petersburg tidigare i år.

”Det är ett mycket anmärkningsvärt beteende som tyvärr inte förbättrar bilden av Ryssland och vi har bett om en förklaring till detta agerande”, säger utrikesminister Margot Wallström (S) i en skriftlig kommentar till TT angående den ryska svartlistningen av svenska medborgare.

Uppdatering:

Söderman har nu kortfattat kommenterat det hela på Facebook:

Jaha, då hamnade man mitt i något stort bråk mellan skurkarna i USA och EU mot skurkarna i Ryssland – samtliga motståndare mot vit nationalism och förespråkare för multikulturalism! Jag är dock inte, som Ryssland verkar tro, aktivist i Svenska motståndsrörelsen. Jag arbetar på Motgift, kan vi få det rätt kanske! För övrigt ber jag att få återkomma med kommentarer senare. Storpolitiken får vänta, det är faktiskt fredag.

Källa:
Svenska toppolitiker portade av Ryssland


  • Publicerad:
    2015-05-29 23:30