INRIKES. Det pågår en enorm maktkamp mellan kriminella och samhället där myndigheternas åtgärder kan komma för sent och vara för små. I början av november gick kriminella nätverk som ville demonstrera sin makt till våldsamma angrepp efter att polisen gjort en rad ingripanden mot dem.

Genrebild. Foto: Pxfuel (Public Domain).

En enorm maktkamp mellan det svenska samhället och parallella, invandrarstyrda nätverk – ofta med muslimsk bakgrund – försiggår mer eller mindre öppet i Sverige idag.

I de invandrartäta kommunerna kring Stockholm har den starka kriminella organisationen Märstanätverket tillsammans med andra kriminella fått enorm makt, rapporterar Den korte avis.

Det var Märstanätverket som i början av november låg bakom en rad våldsamma angrepp mot myndigheter och det svenska samhället. Angreppen skedde i form av skottlossning, bilbränder, attacker mot polisbilar, försök till mordbrand och vandalism.

Först brändes 32 bilar och därefter 12 bilar på tre olika platser. En brandbomb kastades mot Sigtunas kommunhus och en polisbil fick sina däck sönderskurna. Det avlossades även skott mot en byggnad som inhyser säkerhetspersonal, polisens räddningstjänst och skuldrådgivare.

Angreppen utlöstes då polisen grep en man i det invandrartäta Märsta den 4 november. Hos mannen hittades narkotika till ett värde av två miljoner kronor. Dagarna efter gjorde polisen fler tillslag där högar med vapen och narkotika beslagtogs samt ännu en man greps.

Myndigheterna började samtidigt att stoppa utbetalningen av socialbidrag till de kriminella och deras familjer.

Det var dessa händelser som utlöste de våldsamma motangreppen från det kriminella nätverket. Ett stort antal ledare för flera nätverk – nästan alla med invandrarbakgrund – har av Expressen beskrivits med namn och bild. Av dessa är 61 män och en kvinna.

— De tjänar ju pengar och får makt genom att använda sig av våld och olika former av påverkan på samhället och på individer. När de känner sig pressade nu så är det ju samma metoder som tas till. Man vill visa att man är en maktfaktor och att folk ska vara rädda, kommenterade Martin Wallin, samordnare mot grov organiserad brottslighet i Sollentuna lokalpolisområde, till Aftonbladet.

Den korta avis sammanfattar att myndigheterna i åratal varit kusligt naiva och svaga och att deras åtgärder i förhållande till den makt de har att konfrontera troligen kommer att vara för små och sättas in för sent.


  • Publicerad:
    2020-11-26 13:00