MALMÖ. Hittills i år har det redan skett 40 skjutningar i Malmö, där 16 personer har blivit skadade och 6 har dött. Polisen uppger dock att de har koll på läget och ”ligger rätt” i arbetet.

Under hela fjolåret inträffade totalt 63 skjutningar mot personer i Malmö, där sju personer sköts ihjäl och 25 skadades. Mellan årsskiftet och sista juni i år har hittills sex personer skjutits ihjäl i Malmö. Under samma tid har totalt 40 skjutningar inträffat som riktats mot personer, där 16 har blivit skadade. Enligt polisen ska dåden ofta vara narkotika-och gängrelaterade.

— De finns i varje bostadsområde och bevakar sina ”revir” om det rör sig om narkotikahandel, säger Claes Hermansson, chef för utredningssektionen i Malmö och fortsätter:

— Ofta är de i fejd med andra områden, men kan också plötsligt börja samarbeta. Idag har vi bättre grepp om personerna i de olika konstellationerna.

Ett tiotal personer sitter idag häktade för skjutningar, men i flertalet av dåden har det funnits mer än en skytt som avlossat skott. Det är inte heller ovanligt att skytten har en medhjälpare, vilket kan försvåra ärendet.

— Vårt arbete pågår för fullt och ”ligger rätt”. Det är viktigt att hålla trycket mot gängkonstellationerna, säger Mats Karlsson, en av kommenderingscheferna vid så kallad särskild händelse och fortsätter:

— Som en viktig del i arbetet ingår att poliser ofta är ute och pratar med boende i de olika bostadsområdena. Det skapar förtroende. En satsning görs också på utökad kameraövervakning på vissa utsatta platser.

Polisen uppger även att det är problematiskt att de får in alldeles för få vittnesuppgifter. De säger däremot att man endast i ”nödfall” kan få vara anonym, men att de helst vill att man uppger sitt namn.

Källa:
40 skjutningar mot personer i Malmö på ett halvår


  • Publicerad:
    2017-07-09 17:50