INRIKES. Att jobba som vakt på akutmottagningen i Malmö är så farligt att vakterna där fruktar för sina liv under arbetspassen. Sjukhusledningen avfärdar dock problemet.

Situationen på akutmottagningen i Malmö är nu så allvarlig att vakterna själva fruktar för sina liv. Det berättar flera av väktarna till SVT. Några gånger har de fått skottskadade personer dumpade vid ingången till mottagningen, de blir knivhotade och lider av extrem stress, ledningen på sjukhuset förnekar dock osäkerheten som råder på akuten.

En väktare säger att det bland annat handlar det om skottskadade gängmedlemmar som kommer in med släkt och vänner, knivdueller i väntrummet och otåliga besökare.

— Vi har blivit attackerade med knivar och vi har sett folk med pistoler. Vi sätter våra liv i fara, säger en annan.

Problemet är dock inte bara våldet i sig utan också att sjukhusledningen i princip avfärdar problemens existens. Under ett politiskt besök förra veckan sa avdelningschefen Per Wihlborg att han och resten av ledningen var nöjda med säkerheten på sjukhuset.

Väktarna, som valt att vara anonyma, säger att ledningens uttalande är det mest skrattretande de hört och att det är därför som de valt att ta kontakt med media för att berätta om sin verklighet. Enligt väktarna är akuten en av de värsta ställena i Malmö med vapen, hot och skottlossningar. Några gånger har det kommit in 15 personer på akuten på samma gång.

Väktarna berättar att de alltid måste arbeta minst två tillsammans och tvingas ingripa mot farliga personer flera gånger i veckan. Det har även hänt vid ett flertal tillfällen att de tvingats ta hand om skottskadade personer som dumpats vid ingången av personer som inte velat synas i kamerorna vid sjukhuset.

— Det är bara en tidsfråga innan det blir skottlossning i väntrummet, säger en av väktarna.

Källa:
Vektere: «Det er livsfarlig å jobbe på akutten i Malmö»


  • Publicerad:
    2017-09-14 11:40