MALMÖ. Efter oroligheter i Malmö mejlade en affärsresebyrå ut en allmän varning till sina resenärer som planerade på att åka till staden. Malmö stad vart dock upprörda över varningen och resebyrån fick motta kritik.

I söndags tillkallades polis till en skottlossning i stadsdelen Holma i Malmö, tre män hade beskjutits varav två blev allvarligt skadade. Händelsen fick då affärsresebyrån Egencia, som har Malmö stad som kund, att mejla ut en varning till sina kunder som planerat att åka till Malmö.

I meddelandet uppmanades resenärerna bland annat att undvika området, iaktta försiktighet, vara på sin vakt samt följa händelseutvecklingen i lokala medier. Dessa varningar ska dock ha upprört många tjänstemän i Malmö.

— Vi tycker det är olyckliga formuleringar. Det är anmärkningsvärt att man skickar ut ett sådant här mejl till sina kunder, man undrar ju vilka rutiner de har för att värdera händelser i Sverige, säger kommunikatörsredaktören Anders Mellberg.

Malmö stad kontaktade därför resebyrån för att få en förklaring till deras handlande.

— Det är tråkigt, vi har kontaktat dem och sagt att vi inte accepterar den här typen av felaktiga verklighetsbeskrivningar. Det är upprörande att man beskriver staden i en kontext där det uppfattas som farligt, säger Mellberg och fortsätter:

— Jag tycker det är bra att de informerar om exempelvis tunnelbanestrejker och liknande som har betydelse för mig som resenär, men det handlar om att värdera händelser. Det här är inte särskilt kompetent.

Michael Schüller som är vd för Egencia i Sverige bemöter kritiken med att man centralt bevakar händelser runt om i världen och informerar sina kunder.

— Sedan uppmärksammar vi dem på det. Om en skjutning i Holma har den digniteten kan man eventuellt diskutera, men grundtanken är att informera, säger han.

Trots meddelandet kommer Malmö stads samarbete med affärsresebyrån att fortgå, dock ska de se över sina rutiner i framtiden.

Källa:
Malmö stads resebyrå varnar resenärer – för Malmö


  • Publicerad:
    2017-07-05 12:00