MÅNGKULTUREN. Sveriges Radios internationella avdelning Radio Sweden arrangerar valdebatter och andra politiska evenemang på främmande språk. I dag hålls arabisk valdebatt på Kulturhuset i Stockholm med samtliga riksdagspartier. Skälet är att det nu bor så många främlingar i landet som inte förstår svenska.

Sveriges Radios verksamhet för icke-svensktalande människor över hela världen heter Radio Sweden. Sveriges Radio har arrangerat en valdebatt på Kulturhuset i Stockholm men mycket få svenskar kan ha behållning av den, för debatten hålls på arabiska. Samtliga riksdagspartier, alltså inklusive Sverigedemokraterna, uppges deltaga.

Enligt Sveriges Radio är målet att nå ut till nyanlända invandrare i Sverige som pratar just arabiska. De har nämligen blivit så många nu.

— I år är det rekordmånga som har rätt att rösta i kommun- och landstingsval och en stor del av dem är arabisktalande. Det är viktigt att de får veta hur debatten går och vad de olika partierna står för, säger Radio Swedens programledare Samar Hadrous till Ekot.

Debatten behandlar bland annat familjeåterförening, regeringsbildning och arbetslöshet.

Den som som inte är medborgare i Sverige men i ett utomeuropeiskt land, eller som är statslös, och som varit folkbokförd i landet i tre år i följd före valdagen samt är folkbokförd i kommunen eller landstinget, har rösträtt till kommun- och landstingsfullmäktige. Man behöver alltså inte vara medborgare för att rösta i regionala och kommunala val i Sverige.

Radio Sweden kommer att arrangera fler politiska evenemang som berör det kommande valet, utan att vända sig till svensktalande. Evenemangen ska istället hållas på arabiska, somaliska, persiska och kurdiska.

Källa:
Radio Sweden håller valdebatt på arabiska


  • Publicerad:
    2018-08-24 17:45