BROTT Mannen som körde ihjäl en mor och son på öland 2020 dömdes tidigare till fängelse. Nu ändrar Göta hovrätt till villkorlig dom och böter.

Den 57-åriga man som körde på en familj vid Färjestaden på Öland 2020 får sänkt straff.

Olyckan skedde när mannen körde i hög hastighet vid en 30-väg. Olyckan resulterade i att mamman och en av sönerna i familjen omkom.

Kalmar tingsrätt har tidigare dömt mannen till två och ett halvt års fängelse för grovt vållande till annans död och grovt vållande till kroppsskada.

Göta hovrätt har nu i stället ändrat domen till villkorlig dom och böter. I ett pressmeddelande skriver de att ”olyckan berodde på att mannen hastigt insjuknat och tillfälligt förlorat medvetandet”.

Utredningen visade även att mannen tidigare drabbats av attacker där han inte varit tillräckligt medveten för att förstå eller påverka vad som hänt.

Göta hovrätt skriver även att det är ”i första hand inte effekterna av oaktsamheten som är avgörande för brottets rubricering, utan främst graden av oaktsamhet. ” Därmed anser hovrätten att brotten inte ska bedömas som grova, och väljer att mildra domen.