I dagarna rapporterade svenska medier att man inför hårdare krav på Internetcensur i Kina. Bland annat så kritiseras att det ska bli svårare att vara anonym på nätet.

05s06-natet-323__mngl_20110830ab5x014,nyh_1.indd_4946
De nya reglerna i Kina gör att användare av Internet måste registrera sina riktiga namn för att få kommentera. TT har skrivit om censuren och uttrycker kritiskt att kineserna nu är ”tvingade” att göra detta och att de annars kan drabbas av ”straffåtgärder”. Men hur ser censursituationen ut i Sverige? TT skriver bland annat:

”Kina skärper sin redan hårda kontroll av internet. Landet gör det lagligt att radera kommentarer eller sidor som anses innehålla ’illegal’ information.”

Det är redan lagligt att radera kommentarer i Sverige och tillvägagångssättet används flitigt av alla större medier när det handlar om kommentarer som innehåller invandringskritik. SVT:s Debatt gick nyligen ut öppet med att de vill ”stärka demokratin” och attdärför tillåter vi självklart inte kommentarer som innehåller rasistiska budskap”. Massmedias motiv till att stoppa invandringskritiska kommentarer är att de enligt deras egna godtyckliga bedömning utgör hets mot folkgrupp, vilket är en brottslig handling. Med andra ord är det bara ett annat sätt att säga att man ”raderar kommentarer […] som anses innehålla ’illegal’ information”.

Innan nästa mening kan det vara värt att notera att det är Aftonbladet som köpt in denna TT-nyhet. TT/Aftonbladet skriver:

”Tidigare i år tvingade myndigheterna användarna på det framgångsrika och frispråkiga mikrobloggtjänsten Weibo att registrera sina konton under sina riktiga namn.”

Förra året tvingade Aftonbladet sina läsare att registrera sig på Facebook för att få kommentera på Aftonbladet. Om man inte har tillgång till Facebook (eller Weibo i Kina) så kan man inte ta del av det politiska samtalet på samma sätt. Enligt Aftonbladets chefredaktör, Jan Helin, handlade Aftonbladets censur dock inte alls om censur utan istället om ett sätt för att komma till bukt med ”näthatet och det hotfulla debattklimatet”. Istället för att nämna ordet censur talar Aftonbladet istället om att de ”vill att alla står för sin åsikt”.


  • Publicerad:
    2012-12-30 00:58