YTTRANDEFRIHET. Plattformar som YouTube, WeChat, TikTok, Zoom och Reddit censurerar åt högstbjudande – allt oftare åt Kinesiska Kommunistpartiet. Material oönskat av partiet raderas nu i hela världen.

Den officiella You Tube-kanalen Call of Duty har raderat den ursprungliga trailern på två minuter till videospelet Call of Duty: Black Ops Cold War från allmän tillgång genom att göra den privat.

Åtgärden vidtogs efter att trailern, som innehåller en sekundlång filmsekvens från massakern på Himmelska fridens torg (Tiananmen Square) i Peking 1989, hade censurerats i Kina och ersatts av en kortare version på en minut där sekundsnutten från protesterna vid torget hade tagits bort.

Tusentals demonstranter massakrerades under protesterna vid Himmelska fridens torg när ”Kinas folkliga befrielsearmé” öppnade eld mot dem. Kommentarer om händelsen har sedan dess censurerats kraftigt av kinesiska staten.

Ironiskt nog innehåller både den ursprungliga och den censurerade trailern denna slogan: ”Känn din historia eller var dömd att upprepa den.” Inte desto mindre är det historien som datorspelsföretaget Activision här försöker radera.

Den ursprungliga två minuter långa trailern till Call of Duty: Black Ops Cold War med filmsnutten från torget, som dyker upp runt 1:05, visas ännu på YouTube på andra kanaler.

Men den officiella YouTube-kanalen Call of Duty har dolt denna trailer (inloggning krävs) och den enda version som ligger uppe för allmän beskådan är den korta versionen på en minut utan filmsnutten från Himmelska fridens torg.

Censuren av trailern till Call of Duty: Black Ops Cold War i Kina är den senaste i en lång rad exempel där Kinesiska Kommunispartiet (CCP) försöker rensa bort alla referenser till massakern vid det välkända torget från internet i Fastlandskina.

Den världsomspännande censuren av trailern på den officiella YouTube-kanalen Call of Duty reflekterar en nutida trend där de censurregler som Kina tillämpar på sitt inrikes internet också exporteras till internetanvändare globalt.

De kinesiska sociala medier-apparna och WeChat och TikTok har använts för att censurera amerikanska medborgare när de diskuterar eller postar inlägg om ämnen som CCP inte önskar ska behandlas, som till exempel protesterna i Hong Kong.

En del USA-baserade användare har bestraffats till och med när de diskuterar Himmelska fridens torg på amerikanska lärplattformar:

I juni stängde Zoom tillfälligt ner ett konto tillhörande en grupp USA-baserade kinesiska aktivister efter att de hållit ett Zoomevent för att högtidlighålla minnet av den trettioförsta årsdagen av torgmassakern.

Förra året censurerade Reddit ett foto av torget innan man slutligen återställde bilden efter att ha fått motta massiva protester från användare.

Himmelska fridens torg är nu inte det enda ämne som CCP inte vill ska ägnas uppemärksamhet och som har censurerats av eller genom amerikanska plattformar.

Google har avslöjats autocensurera kommentarer på YouTube där CCP kritiseras och man har även befunnits censurera material om den i Kina förbjudna rörelsen Falun Gong.

Reclaimthenet uppger att det här är åtgärder som vidtas av CCP självt med hjälp av tjänsten Googe Voice Typing.


  • Publicerad:
    2020-08-28 22:30