POLITIK Under fredagen presenterade justitieminister Morgan Johansson ytterligare ett åtgärdspaket mot gängbrottslighet. Bland annat vill man slopa straffrabatten för unga kriminella samt utveckla den så kallade avhopparverksamheten.

Den S-ledda regeringen har under den senaste mandatperioden presenterat flera åtgärder för att stävja gängbrottsligheten, som många menar har spårat ur bortom kontroll.

Trots detta har sommaren och hösten bjudit på fler skjutningar än någonsin, troligtvis då man lyckats häkta och döma flera av gängens ledare.

Men justitie- och migrationsminister Morgan Johansson fortsatte under fredagen att presentera ytterligare åtgärder under en pressträff.

Det viktigaste förslaget är slopad straffrabatt för unga som begår grova brott. Detta ska gälla 18-20-åringar som döms för brott som mord, rån, grov misshandel, våldtäkt, grov utpressning, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

— Vi menar att ett längre fängelsestraff oftast behövs i de här fallen inte minst för att kunna bryta den här kriminella livsstilen hos dem. Då får vi längre tid att jobba med dem än vad Kriminalvården har haft tidigare, säger Morgan Johansson.

På fråga från TT om han tror att detta verkligen kommer att avskräcka gängkriminella svarar Morgan Johansson:

— Jag tror att det kommer att ha det. En del kommer att tänka till. Men den viktigaste effekten är att vi får längre tid att jobba med de här ungdomarna i Kriminalvården.

Dessutom vill Morgan Johansson utveckla den så kallade avhopparverksamheten för gängkriminella och lovar polisen, Kriminalvården, Statens institutionsstyrelse och Socialstyrelsen 15 miljoner av skattebetalarnas pengar för ändamålet.

Regeringen satsar också 10 miljoner kronor 2022 och 12 miljoner kronor för 2023 för att sprida ”Skjut inte”-kampanjen som pågår i Malmö till hela landet, där man försöker förmå unga invandrare att inte skjuta ihjäl varandra.