BROTT I mitten av september greps Christer Bryngel, 35 år gammal från Krylbo, misstänkt för sexuellt övergrepp mot barn. Om misstankarna stämmer är det inte första gången han begår sexuella övergrepp, då han tidigare dömts för våldtäkt mot en gravt handikappad kvinna.

I mitten av september kunde Nordfront rapportera om att en 35-årig man bosatt i Krylbo gripits misstänkt för att ha begått någon form av sexuellt övergrepp mot ett barn. Enligt uppgifterna ska han ha konfronterats av upprörda lokalbor, erkänt och lovat att överlämna sig till polisen. Istället flydde han, för att sedan jagas av både allmänhet och polis.

Nordfront väljer nu att gå ut med att den utpekade mannen heter Christer Bryngel, något som har bekräftats av handlingar från Falu tingsrätt. Bryngels identitet offentliggörs då nya uppgifter kommit fram – nämligen att Christer Bryngel är samme man som år 2007 dömdes i Hudiksvalls tingsrätt för att som vårdare ha våldtagit en 58-årig kvinnlig klient, som enligt domen var cp-skadad, utvecklingsstörd, led av epilepsi samt var rörelsehindrad. Hon kunde heller inte tala, utan kommunicerade genom läten och kroppsspråk.

Övergreppet begicks då Bryngel natten till den 12 augusti år 2006 bemannade nattpasset på ett vårdhem i Bersjö i Nordanstigs kommun. Bryngels katt hade under dagen blivit överkörd och han hade därför börjat dricka redan före sitt pass. För att dölja alkoholdoften när han avlöste den personal som arbetat före honom tuggade han tuggummi.

Det sista som den avlösta personalen ser av Bryngel är att han sätter sig vid datorn och loggar in på Lunarstorm. Dagen efter, när Bryngel ska avlösas, hittas han istället naken och avtuppad ovanpå den 58-åriga kvinnan, som beskrivs ha varit genomsvettig och panikslagen. Personalen ringde 112 då de trodde hon skulle dö.

Porrsurfade, beställde "mirakelpiller" och våldtog

Vad som i grova drag utspelat sig framgår av domen från Hudiksvalls tingsrätt. Förutom att ha surfat på Lunarstorm, där han under en konversation med en vän berättade att han jobbade och drack whiskey, sysslade han även med en del andra saker.

I domen kan man läsa att någon klockan 01:19 besöker en webbsida där man kan köpa piller som påstås öka penislängd, ge hårdare erektioner, med mera. Pillren beställs sedan med uppgifter som pekar på Christer Bryngel.

Efter detta gjordes även flera sökningar på eniro.se, med sökord som ”nakna barn”, ”animalsex”, ”övergrepp på utvecklingsstörda” och ”knulla muppar”. En webbsida med djursexfilmer har besökts och där har användaren tittat på en film som visar en kvinna som har sex med en hund.

Efter 03:31 registreras ingen aktivitet på datorn. Istället har han mer största sannolikhet då påbörjat våldtäkten av den 58-åriga vårdtagare han under natten ansvarade för.

Skrev självmords-sms och avskedsbrev

När morgonpersonalen avlöste Bryngel morgonen därpå, och då genast fattade misstankar om vad som hänt under natten, skickades Bryngel genast iväg av de kvinnor som då tog över. Till sin dåvarande flickvän skickade han följande meddelande:

Hej. Nu ska ja dö :( skickade detta för flera timmar sen å satte detta på skicka tre timmar senare. Klarar inte mer nu tyvärr :( alla hatar mig. Vill inte dö men de e de enda rätta :( kom gärna på min begravning. Det vore en ära. Du e den enda vän som betyder nåt. Kyssar älskar dej

Bryngel säger sig i rätten inte minnas någonting av natten, utan det sista han minns är att han surfar på Lunarstorm och det första han minns efter det är att han morgonen efter satt utanför en kiosk i Bergsjö. Han hämtades där av sin styvfar och efter hemkomsten stängde han in sig på sitt rum och drack öl, för att sedan vakna då polisen kom och grep honom.

Christer Bryngels mor vittnade också under rättegången, och kunde då berätta att sonen försökt begå svälvmord genom att överdosera Ibumetin. Han hade skrivit ett avskedsbrev där han enligt henne skrivit att han ”inte orkade leva med skammen” – något hon utgick från syftade på det han då åtalades och dömdes för.

Bryngel försökte själv förklara skadorna på kvinnan genom att hänvisa till de mediciner hon får av personalen. Tingsrätten gjorde dock bedömningen att den förklaringen var osannolik med tanke på omständigheterna och att sperma hittats på kvinnans nattlinne, som Statens kriminaltekniska laboratorium i sitt utlåtande menar med visshet tillhör Bryngel eller en nära släkting.

Straffrabatt på grund av psykisk störning

Våldtäkten bedömdes av tingsrätten vara en grov sådan. Under sinnesundersökningen som genomfördes efter rättegången kom man fram till att han genomfört övergreppet under påverkan av psykisk störning, dock inte någon allvarlig sådan. Man konstaterar också att han lider av en lättare psykisk störning men att det inte motiverar att han överlämnas till rättspsykiatrisk vård.

Straffvärdet för gärningen bedöms vara sex års fängelse, men på grund av att han bedömts ha agerat under inflytande av psykisk störning – och att han agerat med ”bristande utveckling och erfarenhet” – sänktes straffet till tre års fängelse. Han dömdes även att betala skadestånd till kvinnan på totalt 185 510 kronor jämte ränta.

Domen överklagades till Hovrätten i nedre Norrland, som fastslog domen på alla punkter, inklusive längden på fängelsestraffet.

Häktad vid Falu tingsrätt - erkänner brott

Sedan i mitten av september, då Bryngel återigen gripits misstänkt för sexualbrott, har han varit frihetsberövad. Han har omhäktats i flera omgångar, senast i torsdags. Åtal för ”sexuellt övergrepp mot barn med mera” ska väckas senast 11 novermber om inte Bryngel återigen omhäktas. I häktningsbeslutet kan man läsa att Bryngel är misstänkt för två brott och att han erkänner på bägge punkterna.