Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Motståndsrörelsen i Tyskland – deltog i demonstration för att hedra Rudolf Hess

Av Redaktionen, 2017-08-19
redaktionen@nordfront.se

AKTIVISM. En delegation från Nordiska motståndsrörelsen deltog idag i en demonstration i Berlin för att uppmärksamma att det är 30 år sedan Rudolf Hess dog. Janne Moilanen från Motståndsrörelsen talade under demonstrationen. Direktrapporteringen är nu avslutad.

I torsdags var det 30 år sedan nationalsocialisten Rudolf Hess dog i Spandaufängelset i Berlin. Hess var näst efter Adolf Hitler den högst uppsatte personen inom NSDAP då han var Hitlers ställföreträdare från och med 1933. Det var även Hess som skrev ned boken Mein Kampf som dikterades av Hitler när denne satt fängslad i Landsberg efter kuppförsöket 1923.

Hess är också känd för att mitt under andra världskriget ha flugit till Storbritannien i ett försök att mäkla fred mellan tyskarna och britterna, något som krigshetsarna i Winston Churchills regering inte var intresserade av. Således blev Hess fängslad i Storbritannien och sedermera dömd till livstids fängelse under Nürnbergrättegångarna.

LÄS ÄVEN: Fredskämpen Rudolf Hess

1987 dog Hess vid 93 års ålder och dokument såväl som personer i hans närhet bekräftar att han ska ha mördats för att förhindra att han berättade saker om andra världskriget som de allierade inte ville skulle komma ut.

Klistermärke inför demonstrationen som kräver att mer hemligstämplade dokument kopplade till Hess död ska offentliggöras.

Varje år brukar nationalister samlas i manifestationer i anknytning till Hess dödsdag för att hedra hans minne och uppmärksamma mordet på honom som inte är allmänt erkänt då bland annat en utredning på uppdrag av den brittiska regeringen påstår att Hess begick självmord.

Även i år hålls en tillståndsgiven demonstration och en delegation från Nordiska motståndsrörelsen är på plats och deltar i den. Nordfront har också en reporter på plats och kommer liverapportera från demonstrationen.

Liverapportering:

Bild från församlingsplats. Mycket poliser var på plats.

På väg till demonstrationen.

12:01

Demonstranterna måste gå igenom en poliskontroll för att släppas in till huvudsamlingsplatsen.

På andra sidan kontrollen uppskattas några hundra man ha slutit upp hittills.

12:13

På väldigt långt avstånd kan man nu höra skränande motdemonstranter som blåser i visselpipor.

12:19

Samlingen pågår fortfarande. Själva marschen börjar klockan ett.

13:07

Demonstrationen har ställt upp för avmarsch. Kravallpolis står uppradad längs med gatan.

13:21

Nu avgår demonstrationen! Polisen ska ha stoppat ett antal bussar med personer som ville delta i demonstrationen.

13:45

Många tyskar står upp för Rudolf Hess.

13:55

Motdemonstranter.

13:57

Demonstrationen har stoppats för andra gången av polisen nu.

Nordfronts reporter befinner sig mitt i demonstrationen och ser inte vad stoppet beror på. En teori är att polisen flyttar undan vänsterextremister.

14:00

Kravallpolis rör sig mot täten av demonstrationen.

14:05

Vänsterextrema kommunister som lajvar 1900-tal bekräftade. En fana med hammaren och skäran syns framför demonstrationen.

14:18

Etablerade medier uppger att 500 personer slutit upp i den nationalistiska demonstrationen.

14:20

Det är nu fastslaget att det är vänsterextremisterna som blockerar vägen. Oklart exakt hur många, men det verkar röra sig om en större samling vänsterextremister som gör en sittblockad.

14:45

Demonstrationen har inte kunnat ta sig framåt mot platsen för Spandaufängelset. Ett tal hålls från en ljudbil som åkt bakom demonstrationståget och det verkar som att demonstrationen ska fortsätta längs en annan rutt än den planerade.

14:55

Livestream från Russia Today inbäddad ovan.

15:01

Ett väldigt utdraget demonstrationståg gör halt och folk springer bakåt. Eventuellt har det uppstått konfrontation längst bak i demonstrationståget. Skrik hörs.

15:05

Inget direkt bråk verkar ha inträffat. Tåget rör sig bara ryckigt framåt och motdemonstranterna var högljudda vid ett visst ställe, men inga föremål kastas utan det enda motdemonstranterna gör är att skrika. Nationalisterna ropar inga ramsor men spelar då och då musik från ljudbilen.

15:29

Polisen flyttar motdemonstranter från en väg ser man i RT:s stream. Vänsterextremisterna flyttade sig med sina kommunist- och Prideflaggor utan att göra något motstånd.

Motdemonstranterna består främst av medelålders kvinnor, invandrare och ungdomar.

15:43

Demonstrationen verkar ha fått mer energi nu och spelar frihetsrock-musik där det sjungs om Rudolf Hess.

15:49

Demonstrationen har nu kommit tillbaka till samlingsplatsen.

15:54

Tal börjar hållas på samlingsplatsen.

16:09

Motdemonstranter. Det låter som att de ropar ”antideutsche” på livestreamen.

16:37

Nordiska motståndsrörelsens finske aktivist Janne Moilanen talar nu! Talet går att höra i Russia Todays livesändning.

16:45

Tillställningen börjar avrundas efter att en fransman också talat. Sammanlagt hölls fem tal.

Liverapporteringen är avslutad. Ett mer personligt reportage från en av aktivisterna som var på plats kommer inom kort att publiceras på Nordfront.


  • Publicerad:
    2017-08-19 12:02