INRIKES. Miljöpartiet i Karlskrona har lämnat in en motion till kommunen där de bland annat vill att svenska flaggor ska hissas för att fira det judiska nyåret samt zigenarnas nationaldag.

Ett förslag som kom för några år sedan på hur den judiska blågul flagga skulle se ut. Nu vill dock miljöpartister i Karlskrona att judiska och zigenska högtider ska uppmärksammas med den ”vanliga”, blågula fanan.

En motion har lämnats in till kommunen i Karlskrona från Miljöpartiet (MP) gällande att man borde börja flagga för de fem officiella minoritetsgrupperna i Sverige. Dessa är zigenare, samer, Sverigefinnar, tornedalingar samt judar.

År 1999 fick de officiellt en erkänd status i landet som minoritetsfolk och därför tycker MP att man nu ska hedra och främja deras respektive nationaldagar genom att flagga. Däremot så har judarna ingen officiell flagga men MP ska ha varit i kontakt med en judisk familj som då föreslog att det judiska nyåret, Rosh Hashanah, vore en ypperlig dag att hissa den svenska flaggan för att fira deras dag.

Källa:
Miljöpartiet vill uppmärksamma minoritetsgrupperna


  • Publicerad:
    2017-06-03 11:00