SVERIGE. Facket Kommunal skakades tidigare i år av en stor mutskandal där föreningen tappade nästan 10 000 medlemmar. Kommunals före detta kassör blev idag delgiven misstanke om mutbrott.

Det började i vintras med en granskning från gammelmedia, det fortsatte med avhopp i tusentals. Porrshower, lyxresor och utrikesministerns hyreskontrakt. Skandalen som i början av året nystades upp om facket Kommunal har allt. Man räknar med att Kommunal totalt sett har slängt bort 230 miljoner kronor på restaurang och konsertverksamhet.

Den 14 januari meddelade Kommunals tredje vice ordförande och kassör, Anders Bergström, att han avgår efter avslöjandena som han själv kallar för ”skandal”. Den 31 januari talade han ut i Aftonbladet och bad alla om ursäkt för Kommunals uppförande. Han kallade porrshowerna för skandal men tycker dock att kultur måste få finnas. Även om det innefattar att uppmuntra deltagare till att slicka på nakna manskroppar. Idag den 31 mars blev han själv delgiven misstanke om mutbrott.

Enligt handlingar som inkommit till Stockholm tingsrätt misstänker riksenheten för korruption vid åklagarmyndigheten att det rör dig sig om givande av muta under åren 2014-2015.

— Jag har inga kommentarer, säger Bergström.

Utrikesdepartementet vill i dagsläget inte kommentera huruvida Margot Wallström (S) också är delgiven misstanke om mutbrott. Hon har dock varit föremål för utredning av åklagarmyndigheten angående den uppmärksammande lägenhetsaffären.

Enligt uppgifter ska Wallström ha fått en lägenhet av facket kommunal och även fått gå före i den interna bostadskön. Kommunal nekar till anklagelserna. Wallström själv hävdar att hon blivit lovad av både Bergström och ordförande Annelie Nordström att hon inte gått före i någon kö. Nordström menar att löften aldrig har getts och att Wallström har missförstått.

Efter en turbulent start på året återstår det nu att se om fler detaljer nystas fram under skandalens rättsliga efterspel.

Kommunal skandalen i punktform

 • Den 13 januari avslöjar Aftonbladet att fackförbundet Kommunal har gått back med över 320 miljoner på att driva krog- och konferensverksamhet. Kommunal har vid flera tillfällen hyrt ut sin lyxkrog Metropol Palais till nakenkabaré och champagnefester med bland andra porrstjärnan Puma Swede. Styrelsemedlemmar har också i vissa fall struntat i att betala för sig på förbundets hotell och vidlyftiga representationsnotor i form av sprit och vin och shower har förekommit.
 • Den 14 januari meddelar Anders Bergström, Kommunals tredje vice ordförande och kassör, att han avgår efter avslöjandena. Ordförande Annelie Nordström sitter dock kvar.
 • Den 15 januari meddelar Sveriges socialdemokratiska utrikesminister Margot Wallström att hon fått en lägenhet (tidsbestämt kontrakt) i april 2015 av fackförbundet Kommunal. Hon fick även gå före andra i förbundets interna bostadskö, tack vare Kommunal. Detta är något som Kommunal nekar till. Wallström menar att hon fått ett löfte av både Anders Bergström och Annelie Nordström att hon inte gått före någon kö och att de också lovat att de lämnat lägenheter till den kommunala bostadskön. Annelie Norström menar i sin tur att några löften aldrig getts och att Wallström missförstått.
 • Den 19 januari beslutar Riksenheten mot korruption vid åklagarmyndigheten att inleda en förundersökning mot Wallström och Kommunal, för att se om det rör sig om en muta.
 • En vecka efter det första avslöjandet har Kommunal totalt tappat 9 600 medlemmar.
 • Den 20 januari meddelar Kommunals ordförande Annelie Nordström att hon avgår vid Kommunals kongress i maj.
 • Den 31 januari uttalar sig Andreas Bergström i Aftonbladet och kallar händelserna med porrstjärnor för skandal. Han ber om ursäkt för Kommunals agerande men menar på att ”kultur” måste få finnas.
 • Den 31 mars blir Andreas Bergström själv delgiven misstanke om mutbrott.

Källor:
Kommunals sparkade kassör utreds för mutbrott
Detta har hänt: Kommunalskandalen


 • Publicerad:
  2016-03-31 14:05