JUDISK LOBBYISM. Israels premiärminister, ”rekvisitapedagogen” Benjamin Netanyahu, hävdar att Hizbollah har missilfabrik i centrala Beirut.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu kallas ofta för Rekvisitapedagogen. Bild: FN:s webbkanal UNTV.

I ett tal till FN:s generalförsamling på tisdagskvällen varnade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för att ännu en ”tragisk explosion” snart kan komma att inträffa i Libanons huvudstad.

Det var den fjärde augusti som Beirut skakades av en enorm explosion – den största i ”fredstid” sedan andra världskriget – och som dödade nästan 200 människor, oräkneliga skadades och ungefär 300 000 människor blev hemlösa.

Efterhand började Israel från flera håll misstänkas ligga bakom explosionen i form av en avsiktlig attack.

Nu varnar Netanyahu för att ännu en explosion kan komma att drabba Beirut – på grund av de shiamuslimska Hizbollahs påstådda vapenlager och missilfabrik som påstås vara belägna i bostadsområdet i Jnahkvarteren i Berut, och därmed kommer att orsaka en ”ofrivillig” explosion.

Netanyahu har gjort sig känd som The Props Master – Rekvisitapedagogen – för att han ofta försöker stödja sina påståenden med bilder, ritade diagram, metallfragment och annat som han håller upp för sina åhörare – gärna i FN:s generalförsamling.

Även så denna gång. Netanyahu visade kartor som uppgavs visa att missiler lagras intill en bensinstation och ett bostadshus i stadsdelen Jnah i södra Beirut. Han visade också fotografier som ska ha inhämtats av israelisk underrättelsetjänst. Ett foto visade entrén till det han sade var en missilfabrik.

— Här kommer nästa explosion att äga rum, precis här, sade Netanyahu med visshet.

På grund av Hizbollahs hot mot det libanesiska folket uppmanade Netanyahu att protestera och agera mot den shiamuslimska organisationen.

— För om detta exploderar så står vi inför en ny tragedi, sade Netanyahu triumferande.

Rekvisitapedagogen: Benjamin Netanyahu brukar använda sig av diverse rekvisita för att förklara hoten från Israels utpekade fiender. Bilden är från 2012 när han med denna serietidningsliknande bomb inför FN skulle bevisa palestiniernas ondska.

Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah höll under tisdagskvällen ett TV-sänt tal till en betydligt mindre publik än vad Netanyahu hade i FN:s generalförsamling.

Nasrallah sade att Netanyahu ljuger.

— Vi förvarar inte missiler nära hamnen eller nära bensinstationer. Vi vet hur man förvarar missiler, sade Nasrallah, som känner igen judens sätt att orsaka konflikter mellan Hizbollah och libaneserna.

— Nyligen talade fiendens premiärminister i ett tal direkt till Förenta Nationerna och sade saker med målet att ställa libaneserna emot Hizbollah, som vanligt, sade Nasrallah i sitt tal.

Den shiamuslimska Hizbollahrörelsen har stor politisk makt i Libanon, och stöds av det shiamuslimska Iran. Det är ett viktigt skäl till att Netanyahu vill splittra stödet och förekommande samförstånd mellan Hizbollah och libaneserna. Hizbollah har tillsammans med sina allierade en majoritet i det libanesiska parlamentet.

Israel – som sedan länge har terrorstämplat organisationen – har efter hårda påtryckningar lyckats få Hizbollah terrorstämplat av bland annat Tyskland, Storbritannien och USA.


  • Publicerad:
    2020-10-02 10:45