FINLAND Den afrikanske lokalpolitikern Simon Ekpa har gripits i sitt hem i finländska Lahtis. Förutom lokalpolitiker är Ekpa en fruktad man i Nigeria, där han leder ett väpnat uppror via Twitter.

Under torsdagen har polis i Finland gripit nigerianen Simon Ekpa, som inte bara är lokalpolitiker i Lahtis utan även ledare för en väpnad separatiströrelse i hemlandet, skriver Svenska Yle.

Till Yle berättar en granne som vill vara anonym om polisinsatsen i Lahtis.

— Då jag gick hemifrån för att luncha stod jag i fönstret och såg att det fanns flera bilar på gården.

Enligt vittnen ska den nigerianske grannen stundtals ha fört oljud om nätterna.

— Det hölls tal i lägenheten. En gång förekom mer störning, då gick min man till hans dörr. Vi lyckades ändå undgå en större konflikt, säger grannen.

Exakt vilken typ av brott Ekpa misstänks för framkommer inte, men Nigerias regering kallade nyligen upp Finlands ambassadör i landet för samtal efter att Ekpa uppmanat sina följare att bojkotta det kommande nigerianska president- och parlamentsvalet. I Nigeria uppges han vara en fruktad man, trots att han bor på en annan kontinent, och miljontals människor i Nigeria väntas lyda ett ”utegångsförbud” som Ekpa utlyst.

— I det här skedet kan vi inte kommentera saken mer, då situationen fortfarande pågår, säger centralkriminalpolisens kriminalinspektör Tommi Rehn till Yle.

Gruppen som Ekpa leder heter IPOB och vill skapa en självständig stat, Biafra, i sydöstra delen av Nigeria. Ekpa har öppet förespråkat väpnat våld mot den nigerianska staten, som klassar IPOB som en terroristorganisation.

Att han parallellt med sitt engagemang för Samlingspartiet i Finland har lett ett väpnat uppror i Nigeria ska enligt Ekpas partikamrater kommit som en ”total överraskning”.