NATO Senast till sommaren är Sverige och Finland medlemmar i terrororganisationen, det anser Finlands president Sauli Niinistö. Vad skulle det vara för mening med ett medlemskap annars? frågar sig den finske presidenten.

I en intervju med STT, den finska motsvarigheten till TT, tror den finske presidenten Sauli Niinistö att Sverige och Finland kommer vara medlemmar i Nato till sommarens Natomöte i Vilnius. ”Om det inte sker till Vilniusmötet, varför överhuvudtaget efteråt?” frågar han sig.

De båda ländernas Natoansökan sågs från början som en dans på rosor men stötte snart på problem i form av utpressning från den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdoğan. Den turkiske presidenten ansåg att Sverige skulle utvisa flera kurder och ändra i sin grundlag för att få gå med.

Efter att vänsterextremister hängde upp en dock av Erdoğan utanför Stockholms stadshus och Rasmus Paludan brände böcker utanför Turkiets ambassad pausades de små framsteg som gjordes.

Det slutgiltiga beslutet om att släppa in den bägge länderna i Nato finns i den turkiska presidentens huvud, säger Niinistö.

– Jag bedömer att det här har varit ett problem för Nato. Helt klart har Natoländerna varit överraskade, säger Niinistö.