KRÖNIKA Nu har Nordfront existerat i tio års tid. Chefredaktören summerar hur tidningens verksamhet utvecklats genom åren.

Idag är det på dagen tio år sedan Nordfront lanserades. Lanseringen skedde kort efter Aktivistdagarna våren 2012, då hemsidan presenterades för Svenska motståndsrörelsens aktivister.

Nordfront tog över efter Patriot.nu som Motståndsrörelsens nättidning. Patriot.nu (och papperstidningen Nationellt Motstånd) hade en lägre uppdateringstakt med större fokus på ideologiska artiklar och reportage om Motståndsrörelsens verksamhet. När Nordfront lanserades fortsatte den tidigare verksamheten men breddades också till att inkludera nyhetsrapportering med flera nyheter om dagen.

Ovanpå denna bas har vi sedan haft olika satsningar och löpande projekt. Till exempel började vi i februari 2013 att publicera en ny historiskt allmänbildande artikel om dagen under vår Dagens datum-satsning. Det projektet pågick i uppåt två års tid och det skrivs fortfarande nya Dagens datum-artiklar då och då, samtidigt som artikeldatabasen vi byggt upp fortsätter att exponeras bland annat i Nordfronts högerspalt.

Tack vare Motståndsrörelsens internationella kontakter har Nordfront haft många samarbetspartners, särskilt i våra nordiska grannländer. Detta innebär att vi haft möjligheten att översätta viktiga nyheter och politiska artiklar från andra publikationer och utländska skribenter som är mer insatta i viktiga politiska händelser i sina respektive länder. Vi organiserade också översättningen av två tyska skrifter som 2020 gavs ut under titeln ”Bemästra livet”.

2015 lanserade vi Radio Nordfront och har sedan dess, i olika konstellationer, varje vecka som vi haft möjlighet sänt ett avsnitt. Efter ett års uppvärmning med förinspelade avsnitt började vi sända live året därpå och totalt sett är vi nu uppe i 314 avsnitt (77 förinspelade program och 237 livesända, om vår numrering är korrekt).

I Radio Nordfront har vi intervjuat många intressanta personer från såväl Sverige som andra länder. Ur ett personligt perspektiv är det nog just alla intressanta och vettiga människor man kommit i kontakt med genom arbetet med radion och tidningen som jag uppskattar mest.

Efter Radio Nordfront följde så många poddprojekt att vi till slut var tvungna att låta radioverksamheten flytta över till den nya hemsidan Nordisk Radio. 2020 lanserades Motståndsrörelsen.se och tog över som officiellt organ för Nordiska motståndsrörelsen, medan Nordfront officiellt blev en politiskt fristående publikation. Tekniskt sett har Nordfront alltid också drivits av en egen förening, även om Svenska Akademien inte ville erkänna det när de försökte stämma både Nordfront och Motståndsrörelsen för citat på denna hemsida. En rättsprocess som blev ett pinsamt fiasko för Akademien som förlorade rättegången förra året.

2017 tog jag över som chefredaktör efter Nordfronts förste chefredaktör, Fredrik Vejdeland, vilket får mig att tänka på två saker:

  1. Jag har varit huvudansvarig för Nordfront under halva tidningens existens nu och varit med som skribent från början. De här tio åren med Nordfront utgör en tredjedel av mitt liv.
  2. Utöver mig själv och Vejdeland har personer som Pär Öberg, Robert Eklund, Henrik Pihlström och Paulina Forslund varit med från början och gör regelbundet eller mer sporadiskt insatser som skribenter, fotografer eller medverkande i våra poddar.

Detta med Nordfronts kontinuitet är enligt mig en av våra största styrkor. Förutom Fria Tider tror jag inte att några andra alternativmedier funnits lika länge som Nordfront, även om vissa är nära (Nya Dagbladet som lanserades hösten 2012) och andra i praktiken funnits länge även om de bytt namn många gånger som Samnytt. Bland nationella nyhetsmedier hade Info14 lagt ner året innan Nordfront lanserades medan Realisten och Nationell.nu fortfarande fanns då, men inte nu längre.

Att under lång tid bedriva den typ av verksamhet vi bedriver är uppenbarligen inte helt enkelt. Många förstår nog inte de stora mängder ideellt arbete som väldigt många personer genom åren lagt på Nordfront. Utöver oss som hörs och syns offentligt är det många som plikttroget bidragit till Nordfront anonymt och därför inte kunnat få det offentliga erkännande som de i många fall hade förtjänat.

Utöver alla skribenter och övriga medarbetare har vi dessutom våra generösa och stöttande läsare att tacka för att Nordfront fortfarande lever och frodas efter tio år, trots bankkrångel, censur på sociala medier, attacker från Skatteverket och Svenska Akademien samt återkommande tjat om HMF från JK:s humorbefriade jurister.

Tidningens framtid

Vore det inte skönt och passande att lägga ner verksamheten nu efter tio slitsamma år? Nej! Vi skickade förra månaden in vår ansökan om att förnya utgivningsbeviset, som annars går ut efter tio år, och siktar nu på tio år till.

Tio år till där vi ska fortsätta kritisera den judiska makten, granska extremvänstern och bekämpa folkutbytet. Tio år till där vi ska lyfta fram de sunda alternativen till kulturmarxismen och globalismen. Tio år till där vi ska radikalisera det svenska folket och vara en nagel i ögat på systemet.

I år kommer Nordfront ha två mål förutom att följa den svenska politiska teatern under valet:

  1. Vi ska ge ut en tioårsbok med de bästa artiklarna från Nordfront. Läsare eller skribenter som har förslag på artiklar ni anser kvalar in som de bästa artiklarna vi har publicerat mellan 2012-05-07 och 2022-05-07 får gärna mejla mig.
  2. Vi ska anordna en tioårsfest i slutet av året. Att det blir i slutet av året är dels för att vi ska hinna göra klart tioårsboken, dels för att det redan varit en fest under våren samt att Nordendagarna hålls under sommaren och att det är valrörelse under hösten. Därför tyckte vi att det passar bra att anordna festen i början av vintern. Ta gärna kontakt med mig eller någon annan i redaktionen om ni vill försäkra er om att få en inbjudan till festen, ifall det blir ett mer slutet event som inte utannonseras på hemsidan.

Det finns också ett internt uppsatt tredje mål som jag inte tänker gå ut med just nu.

I väntan på festen får alla fira Nordfronts tioårsjubileum på sitt eget sätt idag. De som uppskattar vårt arbete kan också stödja oss med en swishdonation till 072-875 04 27 eller använda någon av de andra donationsmöjligheterna som finns.