EUROPA. De två norditalienska regionerna Lombardiet och Veneto har röstat för ökat självstyre. En viktig fråga för väljarna var massinvandringen.

Under söndagen höll de två norditalienska regionerna Lombardiet och Veneto folkomröstningar angående ökad självständighet från Rom.

Båda regionerna styrs av det konservativa och invandringskritiska partiet Lega Nord och just massinvandringen – tillsammans med andra frågor som behållandet av skatteintäkter och utbildning – var viktiga valfrågor för de som ville öka regionernas autonomi.

Resultatet blev som väntat en jordskredsseger för ökat självstyre. I Lombardiet röstade 95 procent för detta medan 98,1 procent gjorde detsamma i Veneto.

Till skillnad från de dagsaktuella separatisterna i Katalonien vill dock inte Lombardiet och Veneto bli självständiga vilket lett till betydligt vänligare relationer med centralmakten i Rom än vad fallet varit mellan Katalonien och Madrid. Italiens premiärminister Paolo Gentiloni har till exempel godkänt samtal parterna emellan för att diskutera vidden av det ökade självstyret.

Lega Nord har tidigare kämpat för total separatism från Syditalien, en region vars mer medelhavsinfluerade befolkning de menar är ”efterbliven”. De har dock nu släppt den idén och försöker i stället att övervinna även syditalienare till partiets invandringskritiska linje.

Källor:
N. Italy referenda: Richest regions of Veneto & Lombardy go to polls over autonomy
Italian regions to begin talks on autonomy after Veneto, Lombardy referendums


  • Publicerad:
    2017-10-25 07:00