Regeringen säljer Bilprovningen
2024-11-15 12:55
BROTT. Kriminaliteten rekordökar i samhället men när antalet anmälda brott ökar påstår Polisen och journalisterna att brottsligheten egentligen minskar. Samtidigt lägger åklagarna ned nästan alla icke-politiska brott dagen efter polisanmälan gjorts. Detta har lett till att allt fler medborgare nu slutat polisanmäla brotten och bojkottar rättssystemet.
Allt färre norrlänningar anser att det inte är lönt att anmäla brott för Polisen. Det som hänt är ett trendbrott, där statens roll och auktoritet alltmer suddas ut.
— Jag har gett upp, jag orkar inte ringa och anmäla inbrott någon fler gång, säger en företagare i Robertsfors kommun.
En annan företagare på samma ort berättar att han trots att han hade vittnen som såg de kriminella göra inbrott och lotsade Polisen till deras hus så gjorde Polisen ingenting.
Både privatpersoner och företagare i Norrland vittnar enhälligt om att dagen efter att Polisen mottagit anmälan och skickat ut ett brev om detta, så kommer ett nytt brev med posten med beskedet att utredningen är nedlagd. Att åklagare har satt i system att inte utreda brott har lett till att förtroendet för systemet håller på att försvinna.
Även medias roll i rapporteringen av brottsligheten har gjort sin del i att urholka förtroendet. Exempelvis SVT har rapporterat falska nyheter om att brottsligheten i Sverige inte ökar, och att sådana uppgifter är ”desinformation” som sprids av ”USA:s president och ryska robotar”. I inslaget direkt efter rapporteras om hur en svensk polisstation beskjuts av utlänningar.
På nätet finns även en upplysande intervju med SVT Västernorrlands redaktionschef Carola Isaksson, i vilken hon uppmanar sina ”journalister” att rapportera mindre om brottsligheten, och att ”sätta brottsligheten i ett sammanhang”. Vilket är en förskönande omskrivning som betyder att vinkla rapporteringen politiskt så att väljarna luras till att tro att brottsligheten minskar.
I Västerbottens län ökar fortfarande polisanmälningarna kraftigt. Det är få platser i Sverige som upplevt en så dramatiskt ökning av antalet polisanmälningar. Men när SVT rapporterar om saken vänds det till att ”Polisen anser att Västerbotten har Sveriges lägsta brottslighet” och brottsligheten påstås minska samtidigt som antalet anmälda brott rekordökar.
”Hör Anna Jonsson som är tillförordnad polisområdeschef i Västerbotten förklara statistiken”, skriver SVT i en ingress.
Av någon sorts bisarr anledning har SVT:s politiskt vinklade artikel tema-rubriken ”Val 2018”. Som att SVT:s syfte med artikeln är att påverka valresultatet till förmån för de Kriminalitetsförnekande partierna.
När Polisen på detta sätt medverkar i den statliga propagandatelevisionens politiska kampanjer sänks naturligtvis förtroendet ytterligare för Polisen och det statliga rättssystemet.
Det fräcka och uppenbart manipulativa beteendet gör att allt fler ställer sig frågande till varför privatpersoner och företagare ska anmäla brott som både poliser, politiker och journalister säger inte existerar? Och som läggs ned av åklagare dagen efter polisanmälan, vilken ofta tagit den brottsdrabbade en arbetstimme i telefonkö att rapportera om.
Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.