NORGE. Kriminella invandare skrattar åt sina domar och tar vistelsen i norska fängelser som en kalkylerad risk.

Norskt fängelsecell.

Siffror som norska TV2 har tagit del av visar att andelen fångar med utlänskt medborgarskap har ökat från 8,6 procent år 2000 till 34.2 procent i slutet av maj nuvarande år.

Utländska medborgare har samma rättigheter som norska medborgare när de avtjänar sina fängelsestraff. Detta gäller kultur, arbetslöshet och gudstjänster samt möjligheter att ringa hem. De kan även få full medecinsk behandling och har möjlighet att söka bidrag för till exempel kläder.

— Jag tror inte ett fängelsestraff är särskillt skrämmande för någon som tillhör de här grupperna, de tar bedvetet chanser för att få ett bättre liv, säger advokat Jostein Alvheim TV2.

Flera försvarsadvokater berättar för TV2 att deras klienter skrattar åt risken att hamna i fängelse. De tar en eventuell fängelsevistelse som en kalkylerad risk. Polisen i Bergen delar uppfattningen.

— Ett stort problem är att de som blir utvisade på grund av kriminallitet ofta kommer tillbaka och begår nya brott. Det är en trend som går i fel riktning. Vi får fler och fler ilegala invandrare som begår brott, sa polisens talesman Arne Fjell på invandringssektionen i Hordalands polisdistrikt.

Källa:
Norske fengsler skremmer ikke utenlandske kriminelle


  • Publicerad:
    2016-11-18 19:35