SVERIGE. Flera så kallade asylsökande protesterade tidigare i veckan mot att ha blivit flyttade från Malmö till ett boende utanför Östersund. Främlingarna som då vägrade att lämna bussen och flytta in på boendet har nu gett upp, men först efter att ha blivit lovade lägenheter av Migrationsverket menar man.

asylslott åt alla

De främlingar som inte trivdes med sitt nya boende i Östersund vägrade att lämna den buss man hade färdats med. Polis kallades till platsen men uppgavs då inte kunna göra något åt situationen. Såhär beskrev polisen situationen på sin hemsida:

Under förmiddagen anlände c:a 60 flyktingar från flyktingmottagningen i Malmö till Grytan. C:a 30 st av dessa ville inte kliva av bussen och ville återvända till Malmö. Polis tillkallades med önskemål om biträde med avhysning från bussen. En åtgärd som inte beviljades från polisens sida. Flyktingarna fick vara kvar på bussen. På sikt kan det bli så att ett avhysningsförfarande via kronofogden kan bli aktuellt och först då kan polis efter begäran biträda vid avhysningen.

Efter att ha övernattat i bussen under två dygn ger nu främlingarna upp sitt försök att få återvända till Malmö. Enligt en av bussens boende har dock Migrationsverket genom ett kontrakt lovat att ge dem egna lägenheter att bo i.

— Kontraktet säger att Migrationsverket ska flytta oss till lägenheter inom en-tre månader. Jag är väldigt trött just nu och ledsen. Jag har inte sovit på tre nätter. Vi hade velat återvända till Malmö, säger den boende.

På Migrationsverket vill man i nuläget inte uttala sig om ifall man har gjort en överenskommelse med främlingarna.

— Den uppgiften vågar jag inte säga något om i nuläget, säger Sophia Öhvall Lindberg på Migrationsverket.

Enligt lagen har så kallade asylsökare inte rätt att välja boende eller placeringsort. Migrationsverket erbjuder en plats och passar det inte att bo där är alternativet att ordna sitt boende på egen hand.

Nordfront följer utvecklingen.

Källa:
Asylsökande har lämnat bussen


  • Publicerad:
    2015-01-02 14:40