NORSK ADEL. En ny norsk lag utökar nu skaran av minoriteter som det är olagligt att rikta ”hatfulla kommentarer” mot. Nykomlingen är ”transpersoner” – vilka nu därmed åtnjuter samma privilegier som homosexuella.

Nordfront skrev för två år sedan om hur ”transpersoner” inkluderades i den svenska lagstiftningen om hets mot folkgrupp. Nu väljer Norge att gå samma väg som Sverige i detta.

Norska Stortinget olagligförklarade på tisdagen ”hatfulla kommentarer mot transpersoner” och vidgade därmed den strafflag som sedan 1981 ger homosexuella män och kvinnor särskilda privilegier.

Personer funna skyldiga till sådana ”hatfulla kommentarer” kommer enligt strafflagen att bestraffas med böter eller upp till ett års fängelse för ”privata anmärkningar” (inom en sluten begränsad grupp) samt upp till max tre års fängelse för ”offentliga kommentarer”.

”En skamfläck i norsk strafflag är nu borta”
”Jag känner mig helt lättad, eftersom [avsaknaden av särbehandling] har varit en skamfläck [i strafflagen] i många, många år” kommenterar Birna Rorslett, vice ordförande för Sällskapet för Transpersoner i Norge.

Norge har sedan 2016 räknats som ett av de mest ”liberala” länderna i Europa för HBTQP-människor, då man började tillåta ”transpersoner” byta kön utan en ”medicinsk diagnos”.

På särintresseorganisationen ILGA-Europe hävdar man att antalet ”homofobiska brott” i Norge sedan dess har ökat.

Justitieminister Monica Maeland välkomnar lagändringen och betonar i en kommentar att ”transpersoner är en utsatt grupp när det kommer till diskriminering, trakasserier och våld”.

Lagen gör efter de nya tilläggen det även olagligt att diskriminera baserat på ”genusidentitet eller genusuttryck” och ändrar ”homosexuell orientering” till ”sexuell orientering” vilket enligt lagstiftarna innebär att ”såväl bisexuella som lesbiska och gaypersoner kommer att vara uttryckligen skyddade från diskriminering”.

Under den nya strafflagen kan personer åtalade för våldsbrott dömas hårdare om rätten beslutar att deras våldshandlingar motiverats av offrets ”sexuella orientering eller genusidentitet”.

”Kommer inte alls bli förbjudet att kritisera förd politik HBTQ-frågor”
Anine Kierulf, biträdande juridikprofessor vid Oslo Universitet, nämner i sin kommentar att kritiker av lagen som den nu ser ut, argumenterar att den kan användas för att kriminalisera yttranden som kritiserar den förda politiken i HBTQP-frågor.

Men mot detta anför professorn:

Ribban för åtal är högt lagd, vilket kräver direkt förolämpning av personer eller ett språk som avhumaniserar dem…Det finns en massa hatfulla saker som du faktiskt kan säga om dessa skyddade grupper.


  • Publicerad:
    2020-12-02 18:45