MEDIA. Nya Dagbladet har granskat Sundsvalls Tidnings drev om att Nordiska motståndsrörelsen hyr en gymnastiksal av Sundsvalls kommun. Bakom drevet står en invandringsvurmande journalist som inte kan förklara nyhetsvärdet i sina ”avslöjanden”.

anita östberg google

Invandringsvurmaren Anita Östberg ligger bakom drevet mot Motståndsrörelsen i Sundsvall. ST.nu ville inte låna ut bilden till Nordfront, därför har vi skärmdumpat en bildsökning från Google på ”Anita Östberg Sundsvalls Tidning” vilket bör vara ok då ST använt samma metod för att låna bilder från Nordfront. Klicka här för att se originalbilden. Foto: Google

Det är Per Nordin på Nya Dagbladet som har granskat det drev som Sundsvalls Tidning (ST) startade efter att de fick reda på att Nordiska motståndsrörelsen hyr en gymnastiksal i Sundsvall och arrangerar träningar i den.

Nordin har ringt upp en rektor som tycker att media skapat en olycklig sammankoppling mellan hennes skola och Motståndsrörelsen då gymnastiksalen ligger på hennes skola men ägs av kommunen som ansvarar för uthyrning av lokalen på kvällar och helger. Motståndsrörelsens träningar sker också uteslutande på helger varför dessa inte på något sätt påverkar skolverksamheten.

När Nordin ringer upp Anita Östberg, den ST-journalist som ligger bakom drevet, har hon svårt att förklara vad nyhetsvärdet i hennes artiklar är. Östberg erkänner att hon vet att det är kommunen som hyr ut lokalen och att skolan och rektorn inte har något med detta att göra.

För att rättfärdiga sitt drev, som har innefattat påtryckningar mot politiker som sagt att de ska försöka hindra Motståndsrörelsen från att bedriva verksamhet i kommunala lokaler trots att dessa ska vara tillgängliga för alla medborgare, använder sig Östberg av ett cirkelresonemang: Hon menar att det är en nyhet att Motståndsrörelsen hyr lokalen eftersom rektorn blir upprörd av det, men Nya Dagbladet har då redan intervjuat rektorn som mest verkar vara upprörd över att media startat ett drev som drar in skolan i en nyhet som egentligen inte angår skolan. Det står alltså klart att Östberg startade ett drev om en icke-nyhet för att använda det inflytande hon har som journalist till att försöka försvåra vanlig föreningsverksamhet för en politisk organisation som hon ogillar.

— Jag vet inte vart du vill komma någonstans och jag har ganska mycket att göra, säger en pressad Östberg till Nordin och avslutar sedan samtalet i sur ton med orden:

— Nu har jag inte tid med dig längre.

Nya Dagbladet är en oberoende mediaplattform som lanserades 2012 och publicerar nyheter, analyser, reportage med mera. Tidningen har en objektiv och neutral framtoning men skriver ofta om viktiga samhällsproblem och belyser ett brett spektra av ämnen som är av allmänintresse.

Källa:
Sundsvalls Tidning hänger ut skola efter lokaluthyrning


  • Publicerad:
    2016-02-15 15:50