UTRIKES. Ett nyval ser ut att rycka närmare efter att ledaren för Österrikes konservativa folkparti avgick tidigare i veckan. Efterträdaren förväntas bli utrikesminister Sebastian Kurz, som är villig att utlysa nyval för att bryta dödläget.

Efter att Reinhold Mitterlehner, vicekansler samt ledare för Österrikes konservativa folkparti ÖVP, lämnat in sitt avgångsbesked väntas ett nyval i landet. Mitterlehners efterträdare som partiledare väntas bli Österrikes nuvarande utrikesminister Sebastian Kurz, som är villig att utlysa nyval för att bryta det politiska dödläget som präglat regeringskoalitionen mellan ÖVP och socialdemokratiska SPÖ.

Stora regeringskoalitioner mellan SPÖ och ÖVP har varit vanligt förekommande under hela efterkrigstiden. Traditionen bröts dock en kort period efter valet 1999 då det invandringskritiska FPÖ bildade regering med ÖVP.

Socialdemokraterna leder sedan år 2007 en regering tillsammans med konservativa ÖVP, men partierna har blockerat varandra snarare än att samarbeta. Detta har resulterat i ett stort missnöje med regeringen, vilket har fått stödet för FPÖ att skjuta i höjden.

Reinhold Mitterlehners avgångsbesked verkar dock ha lett till en stor förändring i väljaropinionen. Enligt en opinionsundersökning utförd av Research Affairs för tidningen OE24 har ÖVP ökat från 22 till 35 procent. Socialdemokratiska SPÖ backar samtidigt från 29 till 21 procent, medan FPÖ minskar från 32 till 25 procent. Stödet för Österrikes miljöparti och liberala NEOS är dock oförändrat, de får i mätningen 9 respektive 7 procent.

Källor:
Nyval i Österrike rycker allt närmare
Sensationsumfrage nach ÖVP-Beben: Kurz deutlich vorne


  • Publicerad:
    2017-05-14 16:50