INRIKES Polisens budgetökningar synas i en årsrapport om dess effektivitet. Trots budgetökningarna visar ny data en negativ trend i brottsförebyggande åtgärder och att antalet lösta brott hålls på samma nivå.

Under de senaste åren har polisens budget och antalet poliser i tjänst ökat. För att försäkra sig om att dessa resurser används effektivt har regeringen begärt en årsrapport om de uppnådda resultaten.

Ett centralt mål är enligt regeringen att minska antalet brottsoffer samt att få ner antalet människor som begår brott. Trots dessa satsningar noterades en negativ utveckling inom den brottsförebyggande sektorn under 2023 jämfört med föregående år.

Det har dock skett en ökning av gängrelaterat våld och terrorism. Den nationella trygghetsundersökningen indikerar även att den allmänna känslan av säkerhet kvarstår på samma nivå som tidigare.

"Oförändrat"

Årsrapporten visar även att polisens förmåga att utreda och åtala brott i stort sett förblivit oförändrad. Den nya rikspolischefen Petra Lundh lyfter ”framstegen” inom bekämpningen och utredningen av grova brott kopplade till kriminella organisationer som en positiv utveckling.

Justitieminister Gunnar Strömmer välkomnar dessa positiva nyheter i årsrapporten, särskilt förbättringarna i uppklarandet av dödsskjutningar i Stockholm, där andelen lösta fall ökat från omkring 16 procent till över 70 procent.

Strömmer önskar dock bättre resultat i bekämpningen av vardagsbrott såsom stölder, vandalism och misshandel.

– Vi har mer arbete framför oss, menar han.