Färre företag anmäler brott
2024-11-17 15:15
FOLKUTBYTET. Enligt ett absurt förfarande föreslås invandrares brottsliga verksamhet med penningtvätt underlättas medan svenskar ska fortsätta kontrolleras hårt.
De hårda bankreglerna mot penningtvätt som hindrar bankkunder i Sverige i många fall att företa vanliga penningtransaktioner föreslås lättas för invandrares skull.
Det är Göteborg Stad som har bjudit in de fyra storbankerna till samtal. Man vill få till en möjlighet att lätta på penningtvättsreglerna för invandrare. Dessa föreslås till exempel få använda pengar som ”inte finns på bankkonton”.
Tanken är att invandrarna ska kunna skuldsättas lättare och få låna mer till bostäder.
Rent tekniskt ska det gå till så att invandrare i kriminellt belastade områden – i medströmsmedier ofta kallade ”utsatta” områden – ska få sätta in kontanter utan att behöva redovisa varifrån pengarna kommer, och använda de kontanterna för att ta bolån.
— Ofta finns det kapital för att klara av kontantinsatsen, men den finns kanske inte alltid på bankkonton. Den finns i släkter, i familjer. Där tror jag vi kan hjälpas åt att göra storbankerna mer varse vilka förutsättningarna är i de olika områdena, säger Marin Öbo, som är Göteborgs fastighetsdirektör.
För etniska svenskar är idag den typen av kontantinsättningar mycket svåra att göra hos bankerna, som kräver omfattande utredningar och dokumentation om pengarnas exakta ursprung, även vid förhållandevis små summor.
Brott mot likhetsprincipen
Göteborg Stad bryter i och med detta utspel mot likhetsprincipen som gäller inom svensk lagstiftning. Enligt lagen skall alla medborgare i exempelvis en kommun behandlas lika.
I svensk rätt är principen fastlagd i 1 kap. 9 § regeringsformen som lyder:
Domstolar samt förvaltningsmyndigheter och andra som fullgör uppgifter inom den offentliga förvaltningen skall i sin verksamhet beakta allas likhet inför lagen samt iakttaga saklighet och opartiskhet.
Eventuellt bryter sådana arrangemang till invandrarnas fördel även mot Likställighetsprincipen enligt 2 Kap. 2 § i Kommunallagen som säger att:
Kommuner och landsting skall behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat.
Eftersom denna del av kommunallagen ger utrymme för tolkningar, kan dock delar av en kommunstyrelse hävda att det finns sakliga skäl för att positivt särbehandla invandrare.
Källor:
Möte med storbanker för nya lösningar för bostadslån
Wikipedia
Kommunallag (1991:900)