ORGANISERAD BROTTSLIGHET. En liten grupp finansmän och advokater tillsammans med världens största banker har under ett decennium genomfört det som kallas Europas största skattestöld i modern tid. 

Tillsammans med kända skattejurister, advokatbyråer och finansinstitut har några av världens största banker kommit åt skattepengar i minst sex europeiska länder, bland dem Belgien, Danmark och Tyskland. Bland bankerna finns bankjättarna Deutsche Bank, UBS och BNP Paribas. Det handlar totalt om minst 70 miljarder kronor som har stulits från de europeiska skattebetalarna.

— Det här är kritstrecksrandig organiserad brottslighet, säger en av advokaterna bakom de finansiella uppläggen som nu samarbetar med åklagare i Tyskland för att slippa fängelse.

Skattestölderna har kunnat utföras via en rad komplicerade aktieaffärer kring datumet för aktieutdelning, för att därigenom komma åt en återbäring på skatt som aldrig ens betalats. Till skillnad från annan avancerad skatteplanering handlar det alltså inte om att minimera sin skatt, utan att komma åt skattemedel.

— Man kunde finansiera universitet, utbildning, arbetslöshet och förskolor med dessa pengar. Så skadan är enorm, säger Christoph Spengel som är professor i skatterätt vid universitetet i Mannheim.

Enbart i Tyskland utreds nu affärer som har kostat tyska skattebetalare drygt 50 miljarder kronor. Även i Danmark, Belgien, Frankrike och Italien utreder myndigheterna skattestölder för miljardbelopp.

Skatterättsprofessorn Christoph Spengel har forskat kring hur skattesvindeln har gått till, och han är säker på att bankerna visste vad de medverkade till:

— De var medvetna. Det handlade om miljardbelopp som man investerade under en väldigt kort period och man måste vara expert för att utforma en sådan affär, säger Spengel.

Hela upplägget med bankernas skatteplundring kunde avslöjas efter den stora läckan Cumex-files. I det stora materialet från den ingår runt 180 000 hemliga dokument. Här finns internutredningar från banker, skatterådgivare och revisorer, liksom rättsdokument från en lång rad olika källor.

Enligt Svenska Skatteverket finns i dagsläget inga uppgifter om att Sverige skulle ha drabbats av liknande skattestölder. Däremot visar en granskning som SVT och TT gjort tillsammans med journalistnätverket Correctiv att den svenska banken SEB har medverkat i den europeiska skattesvindeln genom en avancerad aktieaffär som, enligt åklagare, har kostat tyska skattebetalare en miljard kronor.

Källa:
Avslöjar: Storbanker bakom skatteplundring – minst 70 miljarder kronor förlorade


  • Publicerad:
    2018-10-18 10:30