EKONOMI Hittills i år har börsen varit skakig, och en del ekonomer oroar sig för höjda räntor.

Börsen har gått ner med 6 procent och aktiemarknaden har varit skakig sedan årsskiftet. Det brukar bli så i början av året, men i år är det en del ekonomer som är oroliga.

I exempelvis USA stiger inflationen. I december låg den på sju procent, vilket är det högsta på nästan 40 år. Ekonomer frågar sig hur centralbanker ska stävja utvecklingen.

— Det är ingen som längre tror att centralbankerna har en kristallkula som lyser klarare än någon annans. Nu är inställningen att räntorna ska stiga och frågan är hur snabbt. Det skapar en oro. Om den låga räntan varit motorn i uppgången så riskerar naturligtvis en stigande ränta att bli en sorts pyspunka på börsen, säger aktieanalytikern Peter Malmqvist till SVT Nyheter.

Coronapandemin tros ha en förminskad påverkan under året, men frågan är hur ekonomin ska utvecklas efter den.

Aktiemarknaden har länge gått bra och det har lett till att investerare har tagit större risker utan att ta hänsyn till inflationen. Malmqvist varnar för att risktagandet kan orsaka en börskrasch redan i år.

— Risken är att det blir ganska dramatiskt, nämligen att räntorna kommer stiga mer än vad placerarna tror. Då är risken att vi åker dit på en ordentlig smocka och det skulle kanske kunna vara under hösten.