INRIKES. Efter den skandalomsusade Rysslandsresan står det nu klart att sverigedemokraten Pavel Gamov lämnar partiet på uppmaning av partiledningen. Han tänker dock sitta kvar i riksdagen som politisk vilde och lovar att ”sanningen ska komma fram en dag”.

Det var i ett reportage i Nyheter Idag som Chang Frick beskrev hur den sverigedemokratiska riksdagsledamoten Pavel Gamov betedde sig olämpligt under ett statsbesök i Ryssland. Frick följde med på en resa som Gamov bjudits på av ryska myndigheter, trots protester från Sverigedemokraternas ledning. Tanken var att han som representant för Sveriges riksdag skulle agera valobservatör för ett regionval.

Under resan trakasserade Gamov bland annat sin egen sekreterare och krävde att hans ryska värdar skulle betala hans spritnotor och extrarum. När hans ryska kontakt inte ville göra detta så hotade Gamov med att offentligt anklaga Ryssland för valfusk.

Efter uppmaning från Sverigedemokraternas partistyrelse ska Gamov efter Nyheter Idags publicering ha valt att lämna partiet.

”Jag kan bekräfta att Pavel Gamov inte längre är medlem hos Sverigedemokraterna. Vi betraktar honom som politisk vilde. Gamov har uppmanats att också lämna samtliga politiska uppdrag. Om detta har han ännu inte lämnat något besked”, bekräftar SD:s presschef Henrik Vinge i ett pressmeddelande.

Gamov har dock meddelat att han tänker behålla sin riksdagsplats och agera som politisk vilde, eller ”utan partibeteckning” som det formellt kallas i riksdagen.

”Jag har kvar mina åsikter och kommer att driva en nationalkonservativ politik i de organ i vilka jag är invald”, ska Gamov ha skrivit i ett sms till Dagens Nyheter. Vidare skriver han att ”Vad gäller det som hänt i kulisserna i denna historia kommer sanningen att komma fram en dag”, utan att exakta precisera vad han menar.

Gamov blir nu den fjärde riksdagsledamoten som lämnar SD för att bli politisk vilde sedan valet 2014. Partiledare Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson lämnade partiet redan 2015, efter att ha riktat svidande kritik mot SD:s totalitära partiledning. Hon tog då en paus från riksdagsarbetet, men återkom så småningom som politisk vilde. Anna Hagwall uteslöts ur partiet i december 2016, efter att ha ifrågasatt den judiska familjen Bonniers mediala makt i Sverige. Hagwall har dock fortsatt sitt politiska arbete i riksdagen, bland annat genom att anordna seminarier om yttrandefrihet och kostnader för invandringen i parlamentets lokaler. I september meddelade riksdagskvinnan Hanna Wigh att hon lämnar partiet, samtidigt som hon anklagade partikollegor för sexuella trakasserier som hon dessutom menar ska ha skett med partiledningens goda minne.

Den kanske mest kända politiska vilden som SD producerat i riksdagen torde dock vara den framlidne William Petzäll, som efter alkohol- och drogrelaterade incidenter lämnade partiet 2011. Petzäll meddelade då att han tänkte behålla sin plats i riksdagen och använda den för att verka för en drogliberal politik. Ganska precis ett år senare hittades han dock död i sin mors lägenhet, efter att ha tagit en överdos.

Källa:
Pavel Gamov lämnar Sverigedemokraterna och blir politisk vilde


  • Publicerad:
    2017-11-11 11:40