Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

PewDiePie: Judarna på ADL får inga pengar!

Av Redaktionen, 2019-09-12
redaktionen@nordfront.se

INTERNET. PewDiePie verkar nu vända och ta tillbaka sitt löfte om att ge pengar till den judiska lobbygruppen ADL.

I tisdags hamnade Felix Kjellberg, på Youtube mer känd som PewDiePie, i blåsväder efter att han gick ut med att han skulle donera 50 000 dollar till Anti-Defamation League, en judisk organisation som arbetar för ökad politisk censur på internet.

Många av PewDiePies fans blev besvikna och kritiserade detta då ADL är en av aktörerna som ligger bakom censuren på Youtube. Faktum är att ADL-ledaren Jonathan Greenblatt hyllade Disney 2017 när de avbröt sitt samarbete med PewDiePie och ADL har beskrivit svensken som en person som ”lyfter fram andra Youtube-filmer som sprider antisemitism och vit makt-teman”.

Många tolkade donationen till ADL som att PewDiePie blivit ”utpressad” eller ”sålde ut till judarna”. Det som talade för detta var bland annat att PewDiePie i samma film som han gick ut med att han skulle donera till ADL också fick ett pris av Youtube som det spekuleras i att han inte skulle ha kunnat få utan att först ha gjort sig till vän med ADL. Den här uppfattningen var så spridd att mainstreammedier uppmärksammade den och målade ut det som en ”konspirationsteori”.

Nu kommer dock den stora vändningen, i en ny film som släpptes under torsdagen meddelar PewDiePie att han ångrat sig. Han bekräftar också att idén om att donera pengar inte var hans egen, utan något som han kom fram till i samarbete med Youtube.

— Jag gjorde misstaget att välja den organisation som jag blev rekommenderad istället för att donera till något som jag själv brinner för, säger PewDiePie i filmen.

Vidare ger han tittarna som tyckte att det var något konstigt med donationen rätt.

— Det var väldigt intressant att se det hela utvecklas, säger han efter att ha konstaterat att hans donation blev ifrågasatt och ledde till konspirationsteorier.

En väldigt uppenbar konspirationsteori som vissa nog kommer framföra nu är att donationen från början till slut bara var en trollning i syfte att rikta folks uppmärksamhet mot ADL och deras yttrandefrihetsfientliga verksamhet.

I filmen förklarar PewDiePie vidare att han på något vis ville dementera att han skulle vara en del av alternativhögern. Han tyckte att det måste göras efter Christchurch-skjutningen där Brenton Tarrant uppmanade folk att ”prenumerera på PewDiePie” innan han massakrerade muslimer.

PewDiePie säger dock att det var fel att donera pengar till ADL och att han tack vare sina tittares respons lärt sig mer om vilken dålig organisation ADL är. Avslutningsvis säger han att han kommer donera pengarna till någon annan organisation i samma syfte, men att han inte kommer ge några pengar till ADL. ADL har idag också bekräftat att de inte fått några pengar.

En artikel som åldrades dåligt.

Soporna på Dagens Nyheter publicerade för en timme sedan en två dagar försenad artikel om att PewDiePie vikt ner sig och skänkt en halv miljon kronor till en judisk organisation.


  • Publicerad:
    2019-09-12 18:55