FORSKNING Forskare har undersökt 382 kvinnor och sett att höga halter av PFAS ger en lägre chans att bli gravid. Bekräftar tidigare fynd.

Ny forskning visar att kvinnor med höga nivåer av PFAS-kemikalier i blodet kan ha en minskad fertilitet på upp till 40 procent. Studien, publicerad i Science of the Total Environment, visar att de som hade höga halter av kemikalier hade en minskad chans att bli gravida naturligt.

Forskarna granskade data från 382 kvinnor från Singapore och resultatet visade att kvinnor med höga halter av PFAS hade en 40 procent lägre chans att bli gravida inom ett år.

Dania Valvi, en av forskarna bakom studien, varnar för att kemikalierna är en hälsorisk för kvinnor och deras barn, särskilt under den känsliga perioden före och under graviditet. Valvi påpekar att det är av största vikt att stoppa exponeringen för PFAS-kemikalier och andra hormonstörande ämnen genom reglering och lagstiftning.

Amalie Timmermann från Statens Institut for Folkesundhed vid Syddansk Universitet är också oroade över de negativa effekterna av PFAS-kemikalier på den reproduktiva hälsan. Hon betonar att de nya resultaten bör tas på allvar och att det finns vetenskaplig bevisning för att PFAS är hormonstörande och kan ha skadliga effekter på hälsan.

De nya rönen stödjer dock den existerande kunskapen om PFAS-kemikaliers skadliga effekter på hälsan och kan leda till förändringar i reglering och lagstiftning i framtiden.

PFAS (per- och polyfluoroalkylsubstanter) är en grupp av kemikalier som är vanligt förekommande i vår miljö och som används i olika produkter på grund av deras vatten- och smutsavvisande egenskaper. De kan till exempel finnas i brandsläckningsskum, impregnering av kläder och textilier, kosmetika, livsmedelsförpackningar, teflonpannor och mycket annat.

PFAS-kemikalierna är problematiska eftersom de är mycket svårnedbrytbara och kan ackumuleras i miljön och i kroppen på ett sätt som kan orsaka hälsoproblem. De misstänks vara hormonstörande och kan kopplas till nedsatt fertilitet, cancer och andra hälsoproblem.