PK. Att kritisera matval kan vara bevis för patriarkala strukturer i samhället. Detta anser Aftonbladet och längskidåkerskan Stina Nilsson.

Längskidåkerskan Stina Nilsson har för vana att lägga ut bilder på maträtter på Instagram. När hon i augusti 2018 lade ut bilder på henne själv och andra längskidåkare med pizzakartonger var det hela två personer som reagerade på det i kommentarsfältet.

Detta har Aftonbladet nu gjort till en kvinnofråga.

”Tredje augusti 2018 publicerade Stina Nilsson på instagram en bild med ett par längdkollegor. I knät har de pizzakartonger. Och jo, i kommentarerna märks åtminstone två som kritiserar matvalet”, skriver Aftonbladets skribent Kristoffer Bergström.

Bergström skriver att ”mer omfattande än så är det svårt att kartlägga problemet”, men Stina Nilsson har själv gjort detta till en grej i en reklamfilm där hon påstår att hennes matval blir ifrågasatt bara för att hon är kvinna.

– Om jag lägger ut en bild på när jag sitter och äter en pizza i augusti får jag ganska snabbt kommentarer om att “nej, det där kan du inte äta, du måste ut och träna”. När en av mina manliga kollegor lägger ut en sån bild får de upplyftande kommentarer: “vad bra att du unnar dig!”, säger en kränkt Nilsson i filmen.

När Aftonbladet vill lyfta fram de patriarkala strukturerna i kommentarerna hittar man en uppenbarligen ironisk kommentar om att Stina Nilsson borde sluta äta pizza och gå ner till 41-42 kilo. I Nilssons Instragraminlägg skriver folk nu att Aftonbladet gör en höna av en fjäder.

Källa:
Stina Nilsson: Kvinnor ska vara på ett visst sätt


  • Publicerad:
    2019-01-16 12:50