POLEN. Ett smygfilmat TV-reportage har fått Polens statsåklagare att öppna en undersökning gällande spridning av ”fascism”.

Enligt den judiska nyhetsbyrån AP, har ett TV-program i hemlighet filmat en ”nynazistisk grupp” när de firade Adolf Hitlers födelsedag.

Den ”nynazistiska” gruppen kallar sig Duma i nowoczesność (Stolthet och modernitet). I filmen bär de uniformer som liknar SS-uniformer från andra världskriget och det ska även bland annat förekomma en brinnande svastika. Nyhetsbyrån hävdar att samma grupp i november manifesterade en protest där bilder föreställande EU-politiker hängandes i galgar sattes upp i staden.

TV-reportaget föranledde omedelbart Polens judiska premiärminister Mateusz Morawiecki att fördöma fascism. Han sade att spridandet av fascism trampar på ”minnet av våra förfäder och deras heroiska kamp för ett rättvist Polen, fritt från hat”.

Samtidigt har Polens statsåklagare Zbigniew Ziobro påbörjat en undersökning rörande offentligt spridande av fascism, vilket kan ge upp till två års fängelse. Det är dock inte TV-bolaget som misstänks för att ha spridit fascism, utan det är istället gruppen som filmades i hemlighet i ett slutet sammanhang.

Nyhetsbyrån verkar däremot inte vara överens med vare sig Morawiecki eller Ziobro om att detta gäller spridande av fascism, utan håller fast vid sin beteckning ”nynazism”.

Källa:
Undercover report sparks investigation


  • Publicerad:
    2018-01-23 06:00