UTRIKES. Den judiske före detta bankiren Mateusz Morawiecki svors in som premiärminister i Polen under måndagen.

Under måndagen blev den judiske före detta bankiren Mateusz Morawiecki insvuren som premiärminister i Polen. Beslutet att byta ut den förra premiärministern togs i förra veckan och kommer kort efter EU-domstolens beslut att ställa Polen inför rätta på grund av att landet vägrar acceptera EU:s tvångsfördelning av rasfrämlingar.

Bytet sker trots att den tidigare premiärministern, Beata Szydlo, var mycket populär bland Polens befolkning. Landets regering hävdar att anledningen till bytet är att man ska ”fokusera mer på ekonomin” och ”förbättra internationella relationer”.

Morawiecki gick med i regeringspartiet Lag och Rättvisa så sent som 2015 och har gjort rekordsnabb karriär. Han har redan hunnit vara både utvecklingsminister och finansminister.

Den före detta bankiren säger hans uppdrag som premiärminister blir att ”bevara Polens nationella identitet och kultur”. Men redan i sitt första tal efter tillträdandet pratade han om de polacker som räddade sina ”judiska bröder” under ”förintelsen”.

— Den djupa samhällsdimensionen är inskriven i vår tradition: att hjälpa människor på flykt, Zegotas räddande av våra judiska bröder och solidaritet. De här är riktiga bevis för vad polskhet är och vad samhället är, sa han undet talet.

Källor:
Poland Makes Jewish Banker Their Prime Minister
New Polish prime minister refers to rescue of ‘Jewish brothers’ in his inaugural address


  • Publicerad:
    2017-12-14 21:35