USA. Donald Trump har utnämnt icke-juden Jerome Powell till ny ordförande för den amerikanska centralbanken Fed, som har letts av judar i flera årtionden. Den nya ordföranden har dock varit bankirernas favorit och många anser nu att Trump brutit ännu ett vallöfte i och med utnämningen.

Donald Trump och Jerome Powell.

Det spekulerades länge i vem som skulle utses till nästa chef för den amerikanska centralbanken Fed. Bland kandidaterna fanns Kevin Warsh, som är svärson till den Judiska världskongressens ordförande. Det blev dock inte en jude den här gången, även om den nye chefen varit bland annat den judiska banken Goldman Sachs favorit. Därmed bryts en tre decennier lång linje av judiska ordföranden för centralbanken. Den nya ordföranden heter Jerome Powell och tillträder sin tjänst i februari nästa år.

Vastarinta skriver att Powell varit bankirernas favorit bland annat därför att han företräder den så kallade kvantitativ lättnad-metoden (engelska: Quantitative easing), som centralbanken efter finanskrisen år 2008 använt sig av för att punga ut uppemot tvåhundra miljarder dollar till privatägda banker som Goldman Sachs.

Powell står alltså för samma ekonomiska politik som den nuvarande ordföranden för den amerikanska centralbanken, Janet Yellen. Under valkampanjen gick Donald Trump till angrepp mot Yellen just på grund av nämnda ekonomiska politik, och det ses därför som ännu ett brutet vallöfte när presidenten utser Powell till blivande ordförande.

Källa:
Trump nimitti Goldman Sachsin suosikin Fedin johtajaksi


  • Publicerad:
    2017-11-07 20:45