JEW YORK. Nicolas DeMeyer skulle i tisdags erkänna sig skyldig till stöld av hundratals dyra vinflaskor som tillhörde nuvarande Goldman Sachs-chefen. Istället för att dyka upp i rätten föll han mot en blodig död.

Varje måndag spelar den judiske filmregissören ”Woody” Allen Konigsberg med sitt dixielandband på hotell Carlyle. I tisdags var hotellet istället platsen för bråd död. (CC0)

Den homosexuelle juden Nicolas DeMeyer med egentligt namn Nickolas Meyer greps i januari för grov stöld. Mellan 2008 och 2016 hade den före detta konststuderande DeMeyer arbetat som assistent och ”allt-i-allo” åt investmentbanken Goldman Sachs nuvarande chef, den judiske miljardären David Solomon.

Man vet inte särskilt mycket om denne Meyer mer än att han kom från Ohio, ville dölja sin bakgrund och ändrade sitt namn flera gånger, bland annat till von Meyer. Han hade heller inga konton på sociala medier under eget namn.

Med sin feminina framtoning, alltid perfekta klädsel, frisyr och i dubbel bemärkelse tjänstvilliga personlighet lyckades han komma nära inpå mäktiga män i den judiska elitens stad, New York.

En av DeMeyers arbetsuppgifter var att ta emot vinleveranser åt sin chef. David Solomon är en känd vinälskare. Han deklarerar för 1,85 miljoner dollar i lön per år från Goldman Sachs men han föredrar att ta med egna pavor till restaurangerna han besöker, och har i en intervju till den judiska tidningen Bloomberg sagt att ”vinpriserna på restaurangernas listor är galna just nu, jag föredrar att ta med mig någonting”.

Under åren 2014-2016 stal DeMeyer enligt Manhattans statsåklagare, juden Geoffrey Berman, ”några av världens finaste viner”, bland annat minst sju flaskor med pressade Pinot Noir-druvor till ett värde av 133 650 dollar från den franska vingården Domaine de la Romanée-Conti.

Eftersom vinerna är sällsynta, kunde en icke namngiven konsthandlare i Napa Valley som kom i kontakt med vinflaskorna tipsa Solomon om att de var på villovägar.

Bedragare med flyt
Totalt handlade det om viner för 1,2 miljoner dollar som DeMeyer sålde vidare under falskt namn. Ett sätt han använde var att under namnet Mark Miller annonsera stöldgodset på Facebook. En köpare var Ryan Chaland, en vinhandlare i North Carolina som i början köpte vin av DeMeyer i god tro, men sedan i samarbete med FBI hjälpte till med att avslöja vintjuven. Nu beskriver Chaland sig själv som ett offer för en begåvad bedragare.

— Han hade flyt, uppenbarligen. Han lurade sin chef och andra människor, som mig, säger Chaland.

— Han var en väldigt presentabel och otroligt vältalig bög i New York City. När han visade sig vara en begåvad lögnare blev jag chockad. Jag är fortfarande chockad, tillägger Chaland.

DeMeyer vågade inte vara kvar i USA när han blev avslöjad. Han använde en del av pengarna från häleriet till en jorden-runt resa som varade i 14 månader innan han greps vid ankomsten till Manhattans flygplats.

Ett av åtalen mot honom gällde smuggling av stulna viner över statsgränsen, vilket kan ge ett fängelsestraff på upp till tio år.

Hoppar mot sin död
För en vecka sedan reste DeMeyer, som var ute mot borgen, till New York för att i en rättegång förklara sig skyldig till vinstölderna. Medan hans advokater på tisdagseftermiddagen väntade på att han skulle dyka upp i rättssalen, hoppade han enligt polisen från hotellrum 3307 på 33:e våningen från art deco-hotellet Carlyle som ligger mitt på Manhattan.

Enligt polisens rapport hade hotellpersonalen blivit varnad av DeMeyers syster, som via SMS meddelade dem att hennes bror kanske skulle ta livet av sig på grund av rättsfallet mot honom.

När hotellvakter bröt upp dörren till hans hotellrum, satt DeMeyer naken på fönsterkarmen. Han log mot vakterna när de kom in och sedan hoppade han, och slog i så hårt i balkongräcket på 17:e våningen att han delades mitt itu och andra hälften av honom landade på 15:e våningens balkong, allt enligt polisens rapport.

Några förbluffade kommentatorer tror inte på polisrapporten och kallar den ”Hollywoodmanus” men David Solomon har låtit meddela att han sörjer den döde.

— Mary och jag är djupt ledsna över att höra att Nicolas tog sitt eget liv. Han stod vår familj nära i flera år och vi är alla förtvivlade över att få kännedom om hans tragiska slut, säger David Solomon.

Källor:
Man jumps to his death from Carlyle Hotel
Assistant to rare-wine collector swipes $1.2M in vintage bottles
Manhattan Man Arrested For Stealing More Than $1.2 Million Of Rare And Expensive Wine
Nickolas Meyer, the Goldman Wine Thief, Spent Decades Fleeing His Midwestern Roots


  • Publicerad:
    2018-10-11 08:00