UTRIKES. Under lördagen deltog tiotusentals polacker i en nationalistisk marsch för att fira landets nationaldag.

”Gud, nation, ära!” – tiotusentals polacker tågade genom Warszawas gator på den polska nationaldagen.

För att fira Polens nationaldag så deltog över 60 000 polacker i en nationalistisk marsch i Warzawa under lördagen. Det ropades slagord som ”Gud, ära, nation!”, men även mer radikala slagord som ”rent Polen, vitt Polen!”. Marschen ska ha lockat folk från flera europeiska länder, bland annat Storbritannien och Italien. En mindre grupp vänsterextremister försökte störa marschen utan större resultat.

Många sympatisörer till Polens regeringsparti Lag och Rättvisa deltog i marschen som även hyllades av regeringen.

— Vi är stolta över att så många polacker har valt att delta i firanden kopplade till vår nationaldag, sa inrikesminister Mariusz Blaszczak och kallade marschen ”en vacker syn”.

— Att fira den här dagen är viktigt eftersom religion är viktigt i vårt land och vi vill inte uppleva en islamisering, sa Pawel, 21, deltagare i marschen.

Ett officiellt firande hölls med bland annat Polens president Andrzej Duda och EU:s president Donald Tusk. Tusk talande bland annat om att ”ingen ska ha monopol på nationalismen”.

Polen var det enda medlemslandet i EU som röstade mot omvalet av Donald Tusk och har på senare tid varit en stor irritation för byråkraterna i Bryssel, bland annat på grund av sitt kompromisslösa motstånd mot massinvandringen.

Se Ruptly TV:s inslag från lördagens nationaldagsfirande i Polen nedan:

Källa:
Warsaw nationalist march draws tens of thousands


  • Publicerad:
    2017-11-12 12:30