ÖSTEUROPA Den ”ryska” robot som skapade stor uppståndelse i november då den landade på en polsk bondgård avfyrades i själva verket från Ukraina. Detta bekräftar en officiell polsk utredning som nu slutförts.

Det var i november förra året som medier i Europa och USA spred nyheten om att en rysk missil hade slagit ned i Polen och dödat två bönder. Politiker och opinionsbildare i Ukraina, Polen och baltländerna krävde att Nato skulle implementera artikel 5 och attackera Ryssland militärt som svar på det påstådda angreppet på krigsalliansens territorium.

Snart kom dock uppgifter som tydde på att det i själva verket var en ukrainsk luftvärnsrobot som missat sitt mål och landat i Polen. Detta har dock konsekvent förnekats i Kiev, där man vidhållit att det handlade om en rysk attack.

Nu har den officiella polska utredningen av incidenten slutförts, skriver RT som citerar den polska tidningen Rzeczpospolita. Utredningen kom efter att ha gått igenom all bevisning fram till att projektilen var en luftvärnsrobot av modell 5V55 som avfyrats av ukrainska trupper med det sovjetiska luftvärnssystemet S-300P. Detta bekräftar vad det ryska försvarsministeriet kom fram till bara dagar efter incidenten efter att ha analyserat foton från nedslagsplatsen.

Man har också lyckats lokalisera den exakta position som roboten avfyrades från och kan utifrån detta också helt utesluta att den kom från någon rysk position i Ukraina. Källor som deltagit i utredningen berättar för Rzeczpospolita att den ukrainska försvarsmakten har som rutin att avfyra två luftvärnsrobotar mot varje inkommande fiendeprojektil för att öka chanserna att skjuta ned den. Vanligtvis ska luftvärnsrobotar som missar sitt mål självförstöras i luften, men i det här fallet fortsatte projektilen istället mot Polen.

Enligt Rzeczpospolita har utredarna och åklagaren som lett arbetet fått kalla handen när man sökt samarbete med Ukraina.

— Vi har skickat en förfrågan om juridisk assistans från Ukraina och vi väntar fortfarande på ett svar, säger en talesperson för Polens statsåklagare.

I Kiev hävdar man dock att man har ”bevis på ett ryskt spår” från incidenten som man erbjudit att dela med sig av till polackerna. Man ska också ha skickat en förfrågan om att få tillgång till nedslagsplatsen som har avslagits av de polska myndigheterna.