UKRAINAKONFLIKTEN Det ryska försvarsministeriet säger att man inte har något att göra med explosionen på polskt territorium under tisdagen. Men i vissa Nato-länder höjs nu röster om att krigsalliansen måste svara på den påstådda ryska aggressionen.

Under tisdagen kom rapporter om en explosion på en bondgård i Polen, fem kilometer från gränsen till Ukraina, där minst två ska ha dödats. Media i Polen och andra Nato-länder med sympatisörer har redan pekat ut Ryssland, som skjutit uppemot hundra kryssningsrobotar och liknande mot mål i Ukraina under dagen. Några bevis för att det skulle röra sig om en rysk attack har dock i skrivande stund inte presenterats.

Nu tillbakavisar dessutom det ryska försvarsministeriet att ryska vapen ska vara inblandade, skriver den ryska nyhetsbyrån TASS.

”Uttalanden från polska medier och tjänstemän om det påstådda fallet av ’ryska’ raketer i Przewodów är en avsiktlig provokation för att eskalera situationen. Inga attacker gjordes mot mål nära den ukrainsk-polska gränsen med ryska medel för förstörelse”, skriver det ryska försvarsministeriet.

Men även i baltstaterna höjs röster som pekar ut Ryssland med krav på Polen om att använda Natos artikel 5 för att slå tillbaka mot Ryssland.

”Mina kondoleanser till våra polska vapenbröder. Den kriminella ryska regimen avfyrade missiler som inte bara riktade sig mot civila ukrainska utan också landade på Natos territorium i Polen. Lettland stöttar våra polska vänner och fördömer detta brott”, skriver Lettlands försvarsminister Artis Pabriks Twitter.

Även Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj säger i ett uttalande att rysk ”terrorism” ligger bakom och att Nato nu ”måste agera”.

— Idag skedde det vi har varnat om för länge sedan. Terrorn är inte begränsad till våra nationella gränser. Ryska missiler slog ned i Polen, hävdar den judiske presidenten.

I Washington är dock tonen mer återhållsam.

— Jag kan säga att vi inte har någon information för närvarande för att bekräfta dessa rapporter och undersöker detta ytterligare, säger Pentagons talesperson brigadgeneral Patrick Ryder under en pressbriefing på tisdagen, enligt Reuters.